Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) møtte International Commercial Bank of China i sommer, men har avvist at han visste om at den nære samarbeidspartneren til banken, China Communications Construction Company (CCCC), var i Norge i møter og på rundreiser med Statens vegvesen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Frykter norsk fisk har åpnet for kinesisk veibygging - Ap krever svar på Solvik-Olsens Kina-møte

I september kunne Byggeindustrien avsløre at Ketil Solvik-Olsen (Frp) møtte en kinesisk storbank som er interessert i å investere tungt i norsk infrastruktur. Nasjonal transportplan sto på agendaen. Nå krever Arbeiderpartiet svar på hva som var formålet med møtet.

Etter at Sichuan Road and Bridge Group ble tildelt kontrakten om å bygge Beitstadsundbrua i Nord-Trøndelag, til tross for at fylkespolitikere først ville avvise selskapet, har debatten rundt kinesiske entreprenører i Norge for alvor blusset opp på Stortinget.

Spesielt vekker norgesbesøkene til entreprenøren China Communications Construction Company (CCCC), og en av Kinas største investeringsbanker, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), oppsikt blant opposisjonen på Stortinget.

Byggeindustrien har tidligere fortalt at ICBC hadde møte med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i sommer der en presentasjon av Nasjonal transportplan var ett av punktene på møteplanen.

Kirsti Leirtrø i Arbeiderpartiet krever svar fra Ketil Solvik-Olsen om kinesisk bankmøte. Foto: Stortinget

– Magefølelsen sier at eksport av fisk kan ha vært en av drivkreftene for regjeringen i denne saken. Da fylkespolitikerne i Nord-Trøndelag ville avvise kineserne (Sichuan Road and Bridge Group journ. anm) fra anbudskonkurransen ved Beitstadsundbrua, så ble fiskeriministeren rasende. Da er det naturlig å stille spørsmål om det er noen som har lovet bort noe her, sier Arbeiderpartiets Kirsti Leirtrø til Byggeindustrien.

Tirsdag beskrev Kirsti Leirtrø og Ap et møte mellom Solvik-Olsen og den kinesiske banken ICBC som en sak som «lukter».

Onsdag sendte hun for andre gang på få dager skriftlig spørsmål til samferdselsministeren der hun ber om svar rundt Solvik-Olsens kontakt med kineserne.

– Jeg har snakket med fraksjonslederen vår, og vi ble enige om å stille spørsmål om møtet mellom samferdselsministeren og den kinesiske banken, om hvordan møtet kom i stand og hva som var hensikten bak det, sier Leirtrø.

Møtte ICBC - nektet for å vite om CCCC

At norgesbesøkene til de to statseide kinesiske selskapene CCCC og ICBC var nært knyttet til hverandre, at de samarbeider, og at de skjedde samtidig, kommer tydelig frem i brev og e-poster Byggeindustrien har fått innsyn i. Her er en e-post som ble sendt på vegne av CCCC direkte til næringsminister Monica Mæland. Rundebordskonferansen som CCCC foreslår i e-posten mellom regjering, entreprenøren og den kinesiske banken ICBC, skal ikke ha blitt gjennomført. Men ICBC møtte samferdselministeren.
Klikk på bildet for en større versjon av bildet.

Til tross for å ha møtt CCCCs nære samarbeidspartner ICBC i Norge, har Ketil Solvik-Olsen hele tiden nektet for å ha kjennskap til CCCCs møter og rundreiser med Statens vegvesen. Dette har han gjort til tross for at det skjedde i samme periode som banken var i Norge og at hans eget departement sammen med Næringsdepartementet formidlet kontakten mellom partene etter et statsbesøk i Kina i april.

Bekymringsfullt, mener Ap

Kirsti Leirtrø mener det er bekymringsfullt at statsråden hevder han ikke hadde kjennskap til CCCCs norgesbesøk, all den tid han innrømmer at han møtte samarbeidspartneren deres ICBC, i Norge.

– Det høres utrolig ut. Tilfeldigvis er disse to selskapene i Norge samtidig. Tilfeldigvis ble det sendt en henvendelse fra Samferdsels-departementet til Statens vegvesen med oppfordring om å få i stand møter med CCCC. Tilfeldigvis fikk banken en enkel orientering om NTP i møte med samferdselsministeren. Og tilfeldigvis skjer det samtidig som at fiskeriministeren snakker om eksport og at vi nasjonalt snakker om å forbedre forholdet til Kina, sier Leirtrø.

- Høflighetsvisitt, svarte Solvik-Olsen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen ønsker ikke å kommentere saken overfor Byggeindustrien, men da Byggeindustrien skrev om saken i sommer og i høst, sa statsråden at møtet med den kinesiske banken kun ble holdt av hølflighetsgrunner.

– Dette var en høflighetsvisitt, sa Ketil Solvik-Olsen om møtet med banken som har signalisert interesse for å investere med et minimumsgulv på 100 millioner dollar i Norge.

På spørsmål om hva som var oppe til diskusjon, svarte Solvik-Olsen følgende:

– En kort presentasjon av det kinesiske selskapet, og en kort introduksjon fra meg om vår NTP. Det var ingen gjennomgang av konkrete prosjekt. Når alt skal oversettes, så blir ikke møtene så omfangsrike i innhold, sa Ketil Solvik-Olsen i september.

Byggeindustrien har også bedt om intervjuer med næringsminister Monica Mæland (H) og fiskeriminister Per Sandberg (Frp), men foreløpig ikke fått tilbakemelding.