Tv-en vokser raskt

Størrelsen på tv-ene i norske hjem har økt kraftig de siste årene, viser en oversikt fra Lefdal.

- For 15 år siden var 26 tommer den mest solgte størrelsen hos oss. Fem år senere hadde den vokst til 28 tommer, og i år kommer nok gjennomsnittsstørrelsen til å ligge på 40 tommer. Neste år forventer vi enda en økning, sier Ørjan Wilhelmsen i Lefdal Elektromarked.

Han har undersøkt hva slags fjernsynsapparater Lefdal har solgt mest av opp gjennom årene.

- I 1993 solgte vi kun ett eneste apparat som var større enn 32 tommer. I år er et stort flertall større enn dette. Til og med 60-tommere går det en del av om dagen, sier Wilhelmsen.

Flat økning

Lefdal solgte sin første flatskjerm-tv i 2002, og i løpet av få år forsvant kasse-tv-ene fra butikkene.

- Da flatskjermene kom, bidro det sterkt til at flere kjøpte større tv-er. Allerede i 2005 hadde bestselgeren vokst til 32 tommer, sier han

Men det er de siste par årene tv-ene har vokst raskest.

- I dag er det svært få som kjøper mindre enn 32 tommer, mens etterspørselen etter større tv-er har økt kraftig. Kundene er også opptatt av at tv-en skal være så tynn som mulig, sier Wilhelmsen.

Flere tv-er

Tv er blitt noe alle har, og bare noen få husholdninger klarer seg uten. Nå er trenden å ha flere enn én tv, mener Wilhelmsen.

- Konkurransen om kundene har ført til at prisen på tv-er har gått kraftig ned. Mange kunder sier at de skal kjøpe seg en tv til kjøkkenet, soverommet eller barnerommet. Men da ønsker de stort sett en mindre tv enn den de har i stua.

Han mener det er mye som tyder på at folk bytter ut tv-en oftere.

- Vi merker at mange er opptatt av å skaffe seg den siste teknologien. Vi selger mest LCD-tv-er, men også en god del plasmaskjermer. Siste nytt heter LED-tv, og til tross for høyere pris er disse skjermene på full fart inn, sier han.

Husk lyden

Mange glemmer lyden når de kjøper tv, mener Wilhelmsen.

- Lyden på en vanlig tv er ikke all verden, men det er noe de færreste tenker på når de kjøper tv. De er mest opptatt av stor skjerm og bra bilde. Men skal man få kinoopplevelse hjemme i stua, er det viktig med god lyd.

Til og med det enkleste hjemmekinoanlegget til rundt 1500 kroner vil gi en mye bedre lyd enn tv-en, mener Ørjan Wilhelmsen.