De siste 12 måneder har 6.311 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsavviklet. Det er tett opp til nivået under finanskrisen i 2009 hvor 6.449 bedrifter gikk konkurs. Dette viser tall fra Bisnode.

Flere går konkurs

De siste 12 måneder har 6.311 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsavviklet. Det er tett opp til nivået under finanskrisen i 2009 hvor 6.449 bedrifter gikk konkurs. Flest går konkurs i bygg og anlegg.

Bare i oktober økte konkursene med sju prosent, mens tvangsavviklingene økte med 11,6 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Dette viser siste konkursstatistikk fra data- og analyseselskapet Bisnode.

Bygg og anlegg er den desidert største ”konkursbransjen”. Hele 25,8 prosent av alle konkursene skjer i denne bransjen, en økning på 2,1 prosent fra i fjor.

– Konkursene er en viktig indikator på hvordan det står til i norsk næringsliv. Når vi nå ser at vi nærmer oss nivået under finanskrisen er det jo litt bekymringsfullt, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

– Den svake kronen vi opplever for tiden hjelper eksportbedriftene, men en stor del av norsk næringsliv baserer seg på salg av importvarer. Når den svake krona gjør at innkjøpsprisen øker, må man sette opp prisene for å beholde marginene. Men mange bransjer opplever så stor konkurranse at det ikke lar seg gjøre, da kan det fort ende i skifteretten, forklarer Ruud.

Bedre enn fryktet i detaljhandel
Konkurstallene for detaljhandelen viser en samlet nedgang på 1,1 prosent hittil i år. ­

– Det er over lengre tid meldt om mange konkurser hos kjeder og enkeltstående bedrifter innen detaljhandel, så det er litt positivt overraskende at det faktisk er en liten nedgang i konkursene i denne bransjen, sier Ruud i Bisnode.­ Imidlertid viser bransjer som er nært knyttet til detaljhandelen, engros/agentur og lagring/transport, en konkursøkning på henholdsvis 13,4 prosent og 11,4 prosent i årets ti første måneder.

Dårligere i Oslo
I landets største næringslivsfylke, Oslo, gikk 1.048 virksomheter konkurs i oktober måned. Det er økning på 5,2 prosent sammenlignet med oktober i fjor. Aust-Agder har den desidert sterkeste økningen i konkurser med 32,7 prosent, med Nordland som en god nummer to med 18,3 prosent økning. Den beste utviklingen finner vi i Telemark. Der har de opplevd en nedgang i konkursene med 18,1 prosent. Tett fulgt av de to nordligste fylkene. Finnmark kan glede seg over en nedgang på 15,6 prosent, mens Troms hadde en nedgang på 12,8 prosent i oktober.

Konkurstallene gir et bilde av hvordan det går i et samlet næringsliv, i bransjer og i fylker. Mens regnskapene kun kommer en gang per år, oppdateres konkurser kontinuerlig.

– Konkurs for en bedrift gir kraftige ringvirkninger for andre bedrifter som ikke får pengene sine, så de selv risikerer å gå overende. Det er derfor viktig at man passer godt på de virksomhetene man handler med og jevnlig sjekker kredittevnen, advarer kredittøkonom Ruud.