<p>Glade vinnere med trenere og støtteapparat etter seieren i Euro Skills i Budapest tidligere i høst. Fra venstre Ruben Høie, Anleggsgartnerfirma Strandman, vinner Kjetil Schwoch, Ragna Berg, SOA/NMBU, vinner Nils Karjetta og Bjørn Aakerholt, BetonmastHæhre/Aakerholt Steen & Lund. Foto: Line Stenbrenden/SOA</p><p>De ferske europamesterne i anleggsgartnerfag Nils Karjetta og Kjetil Schwoch kommer til Park- og anleggsmessen på åpningsdagen 21. november. Her med trenerne Patryk Chesy og Ragna Berg i Senter for opplæring i anleggsgartnerfaget (SOA) etter seieren i Euro Skills i Budapest tidligere i høst. Foto: Line Stenbrenden/SOA</p>Anleggsgartnerne Nils Karjetta og Kjetil Schwoch i aksjon under Euro Skills i Ungarn. Foto: Line Stenbrensen/SOAAnleggsgartnerne Nils Karjetta og Kjetil Schwoch i aksjon under Euro Skills i Ungarn. Foto: Line Stenbrenden/SOA

Europamestere inntar park- og anleggsmessen på Lillestrøm

Park- og anleggsbransjen samles på Lillestrøm 21.-22. november, og i år er det rekordstor interesse for messen. Arrangøren kan også skilte med to ferske europamestere i anleggsgartnerfag på programmet.

Marit Sagen, prosjektleder i park- og anleggsmessen. Foto: Ole Petter Opøien

Mer enn 130 utstillere fra den grønne bransjen har meldt seg på til årets Park og Anlegg-messe, som går av stabelen på Norges Varemesse på Lillestrøm.

På 10.000 kvadratmeter samler arrangøren utstillere fra alle kategorier innen park- og anleggsbransjen med aktører innenfor områdene gravplass, golf, idrett og park. En rekke produktområder blir å finne i messehallene: Maskiner, redskap og utstyr, heller og belegningsstein, blomsterløk og planter, blomsterurner og avfallsbeholdere, benker og utemøbler – og bil.

– Responsen etter forrige messe var formidabel, både fra utstillere og besøkende. Det har derfor vært veldig moro å følge den positive utviklingen og bredden av utstillere som har meldt seg på i år, sier prosjektleder Marit Sagen i Park og Anlegg.

Hun forteller at messen har vokst jevnt og trutt siden Norges Varemesse tok over arrangementet for fire år siden.

Også forhåndspåmeldingen er stor, etter at arrangøren har gjort aktive grep for å markedsføre messen i sosiale medier.

– Vi har mer enn 800 forhåndspåmeldte, og det er en betydelig økning sammenlignet med fjoråret, hvor vi endte på nær 2.000 fagbesøkende over to dager. Vi håper å nå et enda høyere besøkstall i år, sier Sagen.

EM-vinnere på plakaten

I slutten av september gikk det norske laget i anleggsgartnerfag helt til topps under Euro Skills i Ungarn. De unge anleggsgartnerne Nils Karjetta i BetonmastHæhre-selskapet Aakerholt Steen & Lund og Kjetil Schwoch i Anleggsgartner Strandman kommer til Park- og anleggsmessen på åpningsdagen 21. november, hvor Norske Anleggsgartnere – Miljø og landskapsentreprenører (Naml) vil gjøre ekstra stas på de ferske europamesterne i yrkesfag.

– Seieren er en stor prestasjon, og vi vil markere det ved å hedre vinnerne med en flott påskjønnelse, sier prosjektleder Tor Jørgen Askim i Naml - uten at han ennå vil røpe hva den består i. Han kan likevel avsløre at premien består både av mye faglig inspirasjon.

Senter for Opplæring i Anleggsgartnerfaget (SOA), som også skal holde foredrag på messen, har vært sentrale i arbeidet som ledet frem til gull for de to kandidatene. Etter en uttakskonkurranse arrangert av SOA på Gjennestad videregående skole i mars kvalifiserte Karjetta og Schwoch seg til å delta i den prestisjefylte konkurransen, hvor de konkurrerte mot ti andre lag i samme fag.

Trenere for de to har vært Patryk Chesy og Ragna Berg ved SOA.

– Det har vært fantastisk stort og givende å følge dem. I tillegg til å trene på faglighet ble gutta drillet i hva som kreves av motivasjon, samarbeid og ikke minst tempo og effektivitet, sier Berg, som nå jobber ved NMBU som koordinator ved Institutt for landskapsarkitektur.

Hun mener at anleggsgartnergullet i yrkes-EM kan bidra til å øke stoltheten og anseelsen for faget.

– Flinke og engasjerte ungdommer som disse er veldig gode ambassadører for faget og for landet. Seieren i Euroskills vil uten tvil bidra til å heve statusen for yrkesfag generelt og anleggsgartnerfaget spesielt, sier hun – og legger til:

– Jeg håper at flere unge – og deres foreldre – kan få opp øynene for at yrkesfag er en spennende og god vei å gå når det kommer til utdanning. Nå bør bransjen bruke den for alt det er verdt, avslutter hun.

Fra BIM til bærekraftige utemøbler

Under messen er det lagt opp til faglige seminarer begge dagene. Naml har satt sammen et variert program som favner temaer som blant annet nye regler for bemanning og innleie, bruk av BIM og krav til utførende, samt nyheter innen utdanning og standardisering for grøntanleggssektoren. Ett av foredragene skal også ta for seg hvordan man kan redusere fotavtrykket i den grønne byggenæringen.

Her kan du se fagprogrammet for messen

Arrangøren har dessuten fått Jan Christian Vestre i suksessbedriften Vestre til å komme og snakke om Fremtidens sosiale møteplasser. Utemøbelprodusenten, som legger stor vekt på bærekraft i sin produksjon, har gjort seg sterkt bemerket langt utenfor Norges grenser og har i dag en betydelig eksport av sine produkter til en rekke land i Europa og USA.

Det blir også innlegg om fossilfrie anlegg, hvor det blant annet blir satt søkelys på elektriske anleggsmaskiner.

Mye grønt

Messens prosjektleder opplyser at det i år er ekstra mange planteskoler som vil vise frem produktene sine på Park- og anleggsmessen.

– En klar tilbakemelding fra fjoråret var at publikum ønsket seg flere grøntleverandører, og det er svært gledelig at vi har fått til det, sier hun.

Sagen ønsker hele bransjen velkommen til to innholdsrike dager på Lillestrøm og håper samtidig at messen blir en viktig møteplass som vil gi økt oppmerksomhet til den grønne delen av byggenæringen.

Byggeindustrien vil være tilstede på Lillestrøm og dekke messen. For tips, ta kontakt med journalist Svanhild Blakstad, sb@bygg.no, eller tlf. 95 12 63 90

De ferske europamesterne i anleggsgartnerfag Nils Karjetta og Kjetil Schwoch kommer til Park- og anleggsmessen på åpningsdagen 21. november. Foto: SOA