Vikingtidsmuseet i Oslo. Illustrasjon: AART Architects
Vikingtidsmuseet i Oslo. Illustrasjon: AART Architects

Er tildelt storkontrakt på Vikingtidsmuseet

GK har signert en flerfaglig teknisk underentreprise med AF Gruppen på 286 millioner kroner på det nye Vikingtidsmuseet, der Statsbygg er byggherre.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har av AF fått tildelt entreprisen på ventilasjon, automatikk, rør og elektro på det nye museet, samt at vi har opsjon på rehabilitering av den gamle delen. Dette er en veldig spennende jobb for oss. Prosjektet setter høye krav til inneklima, sikring av gjenstander og miljø, sier divisjonsdirektør entreprise i GK, Leif Øie, i en pressemelding.

Leif Øie. Foto: GK
Leif Øie.

I meldingen pekes det på at for å bremse nedbrytningen av de over 1000 år gamle vikingskipene, spiller god ventilasjon og kontroll av temperatur og fjerning av fuktighet en helt sentral rolle.

– Dagens museum oppfyller ikke kravene til hvordan skipene og andre gjenstander fra vikingtiden skal lagres. I det nye bygget vil samlingene fra vikingtiden bli presentert på en tryggere og mer publikumsvennlig måte, forklarer prosjekteier i GK, Lars Johansen.

Lars Johansen. Foto: GK
Lars Johansen.

GK inngikk en intensjonsavtale med AF Gruppen i begynnelsen på 2021. Prosjektsjef i AF Gruppen, Jarle Søreide, forklarer at de involverte GK i en tidlig fase av prosjektet, og at de valgte GK fordi de ønsket å samarbeide med en anerkjent og solid totalteknisk entreprenør.

– På grunn av prosjektets mange særtrekk har Statsbygg valgt å gjennomføre dette som en samspillsentreprise, der vi sammen utvikler prosjektet. Det å involvere GK tidlig var spesielt viktig for å unngå vanskelige grensesnitt i en kompleks teknisk leveranse. GK har også erfaring fra flere tidligere signal- og museumsbygg, sier Søreide i meldingen.

Jarle Søreide. Foto: Tove Lauluten/Af Gruppen
Jarle Søreide.

Hele museumsanlegget blir totalt rundt 13.000 kvadratmeter, tre ganger så stort som det nåværende bygget. Det består av eksisterende bygg som skal rehabiliteres, samt et stort nytt, rundt nybygg. AART Architects står bak den arkitekturen.

Bygget vil bruke sjøvann som energikilde til både varme og kuldeproduksjon. AF Gruppen bygger en ny tunnel som er kombinert for flomvann og sjøvannsenergiforsyning for det nye Vikingtidsmuseet der GK vil levere varme- og kjøleteknologien.

– Det vil bli lagt en 350 meter lang tunnel som leder flomvannet ned til Langviksbukta og det er etablert en pumpestasjon i Langviksbukta der det pumpes sjøvann tilbake opp til en energisentral i museet. Sjøvann er en fornybar og stabil energikilde året rundt, og er derfor godt egnet for både for varme- og kuldeproduksjon, sier prosjektleder for rør i GK, Jon Espen Larsen.

Powered by Labrador CMS