En imponerende kreasjon

Med usedvanlig høy kjendisfaktor kunne investor Christen Sveaas ønske velkommen til sin nyeste og størst attraksjon på Kistefos-anlegget - broen, bygget og skulpturen The Twist som snor seg over Randselva - med en lengde på 60 meter.

The Twist har vakt stor interesse både innenfor og utenfor landets grenser allerede før konstruksjonen ble åpnet. The Twist er faktisk allerede kåret til et av verdens vakreste bygg som åpner i 2019, av både Bloomberg og The Telegraph.

Konstruksjonen er plassert i noe av det norskeste av alle miljøer, Kistefos-museet og skulpturparken utenfor Jevnaker, men er på flere måter formet og skapt av våre danske venner – gjennom arkitektkontoret BIG (Bjarke Ingels Group), med Bjarke Ingels i spissen – og hovedentreprenør Bladt Industries. Selv om danskene har gjort en stor jobb for å få bygget realisert – er det Christen Sveaas og andre aktører som har finansier og tatt initiativ til utbyggingen. Den meget kunstinteresserte Sveaas har alene spyttet inn 120 millioner kroner i prosjektet – som har en totalkostnad på rundt 200 millioner kroner. Han begynte planleggingen allerede tilbake i 2011 – så det har altså tatt tid å få prosjektet gjennom de ulike fasene - men nå står kreasjonen der - for å binde sammen kulturparken han har bygd opp gjennom en årrekke. Det var dermed mer enn en fornøyd Sveaas som kunne vise frem den nye attraksjonen onsdag – foran mer enn 500 gjester, med Dronning Sonja og danske Kronprins Frederik av Danmark - samt statsminister Erna Solberg, i spissen. Et stort internasjonalt pressekorps var også til stede for å rapportere om hendelsen. Det er slett ikke ofte et bygg på rundt 1.000 kvadratmeter får så stor oppmerksomhet.

Men det er på ingen måte overraskende at prosjektet vekker interesse fra mange hold. Konstruksjonen er mildt sagt oppsiktsvekkende – og kan med rette kalles litt av et kombinasjonsbygg. Arkitekten har skapt noe unikt over elven – og en kombinasjon av bro, bygg og skulptur – som i tillegg snor seg 90 rader rundt sin egen akse. Dette er noe vi sjelden eller aldri har sett tidligere. Det er heller ikke spart på noe i utbyggingen - og Sveaas kan se ut til å ha gitt arkitekten relativt frie tøyler. Bare toalettfasilitetene, som er et kunstverk og verdt et besøk alene, skal ha kostet rundt 15 millioner kroner - og her har Sveaas selv vært meget engasjert for å få det som han ville. Mens resten av bygget er dominert av stål og tre, er akkurat her betongen i sentrum.

Det er positivt at noen tør å satse på en utbygging som dette. Vi trenger bygg som utfordrer og engasjerer – og som får mange til å stoppe opp og virkelig gir dem lyst til å besøke et anlegg man kanskje aldri har vurdert å stoppe innom. Nettopp en slik effekt vil garantert det nye bygget/broen ha på Kistefos-parken.

For de som ikke er spesielt tungt bevandret i kunstens utforskende verden, kan nok broskulpturen i seg selv være det mest imponerende og mest interessante kunstverket av dem alle på anlegget. Og vel verdt besøket alene.