Grønlikaia i Oslo. Illustrasjon: Rodeo arkitekter
Grønlikaia i Oslo. Illustrasjon: Rodeo arkitekter

Disse teamene skal utforme Grønlikaia

Hav Eiendom fikk 118 bidrag fra arkitektmiljøer som vil være med på utviklingen av Grønlikaia i Oslo. Nå har utviklerne landet på 16 arkitekt-team.

Grønlikilen i Grønlikaia. Illustrasjon: Rodeo arkitekter
Grønlikilen i Grønlikaia. Illustrasjon: Rodeo arkitekter

11. februar 2022 inviterte Hav Eiendom, i samarbeid med Oslo Havn, til prekvalifisering for parallelloppdraget for utviklingen av hele Grønlikaia. Fristen for prekvalifiseringen gikk ut fredag 11. mars, og Hav Eiendom har mottatt 118 unike søknader. Selskapet har nå konkludert med hvem som får være med videre i arbeidet med Grønlikaias fem delområder.

– Responsen på prekvalifiseringen viste at den brede tilnærmingen var svært vellykket. Vi fikk inn forslag fra små og store arkitektkontorer og byutviklingsmiljøer, over hele landet. Også internasjonale fagmiljøer meldte sin interesse, sier Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom, i en pressemelding fra eiendomsutvikleren fredag.

Administrerende direktør Kjell Døvle Kalland i Hav Eiendom. Foto: Jacqueline Dubois / Hav Eiendom
Administrerende direktør Kjell Døvle Kalland i Hav Eiendom. Foto: Jacqueline Dubois / Hav Eiendom

I vurderingen av de 118 innsendte forslagene har det blitt lagt vekt på kompetanse, referanser og oppgaveforståelse. En viktig del av sistnevnte er hvordan arkitektene jobber med sosial og økologisk bærekraft, som, ifølge pressemeldingen fra Hav Eiendom, vektlegges tungt på Grønlikaia.

Kalland mener den brede utlysningen på Grønlikaia allerede har gitt resultater for Hav Eiendom.

– Fordi vi har en åpen prosess, så har disse miljøene funnet oss. Flere av teamene som nå blir med videre, består av fagfolk og -miljøer som vi ikke ville funnet selv. Nå gleder vi oss til fortsettelsen og ikke minst til å kunne dele forslagene med byens befolkning allerede til høsten, avslutter han i pressemeldingen.

Dette er delområdene på Grønlikaia og arkitektteamene som skal jobbe på dem:

Munkehageni Grønlikaia. Illustrasjon: Rodeo arkitekter
Munkehageni Grønlikaia. Illustrasjon: Rodeo arkitekter

Verket: Ligger lengst nord på Grønlikaia. Siden dette er nærmest kollektivknutepunktene i Bjørvika, er det naturlig tilrettelegge for næring og kontorbygg her.

Team Henning Larsen, team A-Lab, team Ghillardi Hellsten, team Nordic/Kristin Jarmund.

Lohavn: Ligger litt lenger bort fra bykjernen. Dette området vil domineres av boliger og tilbud tilknyttet nye deler av Havnepromenaden.

Team Dyrvik, team Adept, team Hille Melbye.

Grønlikilen: Et naturlig sentrum for den nye bydelen. Her vil det finnes masse publikumsrettede tilbud for fastboende og besøkende, og det vil også tilrettelegges for persontrafikk med båt.

Team Helen & Hard, team Haptic, team LPO.

Munkehagen: Et delområde med et variert botilbud og et bredt utvalg av offentlige byrom, til glede for store og små.

Team Vandkunsten, team Transborder og team MER arkitektur.

«Buffersonen» og Kongshavn nord: Buffersonen skal fungere som en buffer mellom byen og havnevirksomheten i Sydhavna. Her kommer et helt nytt friområde, og det vil bli lagt stor vekt på naturrestaurering. Kongshavn nord planlegges blant annet som beredskapshavn for nødetatene. Oslo Havn eier og legger premissene for akkurat dette området.

Team Aart, Team Asplan Viak og team Norconsult.

Grønlikaia planlegges utbygd med 1.500 boliger og mellom 3.000 og 4.000 arbeidsplasser. Byggestart er satt til 2024/2025.