Dette krypet inntar boligen ved fukt

Sølvkre er et av Norges vanligste skadedyr, og kan være tegn på at boligen din har en fuktskade.

De er omtrent én centimeter lange, dråpeformede, lyssky og dukker ofte opp om natten på leting etter mat. I Norge lever sølvkre kun innendørs, men så langt nord som Troms og Finnmark.

– De gjør vanligvis ingen skade på boligen, og et par stykker i blant er egentlig ikke mye å bry seg om. Men dukker de opp ofte, kan det være tegn på at du har fuktproblemer i boligen. Sølvkre lever godt på muggsoppen som oppstår ved en fuktskade, sier Erik Thomas Gjølme, skadedyrtekniker i Anticimex i en pressemelding.

De liker seg på steder med høy luftfuktighet og påtreffes derfor ofte på badet, på kjøkkenet eller i kjelleren, heter det i meldingen.

– Vi får mange henvendelser om sølvkre. Krypene oppleves gjerne som ekle, men kan også fungere som et varsel om at noe er galt. På samme måte kan mange edderkopper innendørs være tegn på at boligen har et fuktproblem, sier Gjølme.

– Liten vits med gift

Det er viktig å avklare årsaken til hyppig forekomst av sølvkre. Ofte er løsningen å forbedre ventilasjonen så fuktigheten i boligen blir redusert, skriver Anticimex i pressemeldingen.

– Det er liten vits i å gå løs på sølvkreene med gift eller insektspray hvis du ikke gjør noe med årsaken. Da kommer de sannsynligvis fort tilbake, sier Gjølme.

Det betyr at et skadet sluk eller rør, eller en perforert baderomsmembran, må skiftes eller tettes.

I kjelleren kan dårlig drenering være årsak til at fuktighet trenger inn.

– Det er lurt å eliminere de billigste årsakene først. Har sluket på badet rester av såpe, hår og hud, kan du begynne med å rense sluket godt med en gammel oppvaskebørste, sier Gjølme.

En god runde med støvsugeren er også å anbefale. Sølvkre spiser brødsmuler, mel, døde insekter og papir. Men de lever også av stivelse, tapetklister, bygningspapp, papir og muggsopp.

100 egg

Sølvkre formerer seg ikke like hurtig som mange andre kryp. I vanlig romtemperatur tar det rundt seks måneder for dem å bli voksne. Men hunnen kan legge opp mot 100 egg.

Hvis årsaken ikke er fuktskade, kan for eksempel stadige vannansamlinger på baderomsgulvet gi gode levekår.

– Baderomsgulvet bør tørkes opp etter en dusj, sier Gjølme.

Uttørkingen bør foregå over en lengre periode slik at man er sikker på at man blir kvitt alle individene. Effekten bedres ved å skru opp varmekablene eller sette inn en vifteovn, heter det i pressemeldingen fra Anticimex.