Omtrent 120 påmeldte dukket opp på Teknologidrevet byggenæring onsdag.Christian Jahr i Siemens.Petter Løken i Azets.Harald Martin Gjøvaag i Selvaag bolig (fra venstre) ledet paneldebatt med byutvikler Anne Beate Hovind, Christian Jahr i Siemens, Egil Skavang i Arkitektbedriftene, Petter Løken i Azets, Robert Steen i Oslo kommune og Alexander Aas i Oculos.Finansbyråd Robert Steen i Oslo.Heidi Hopstock i StartLab.Arkitekt Charlotte Helleland.Isak Oksvold i Aspelin Ramm.Konsernsjef Daniel Siraj i OBOS.Markedssjef Vibeke Ahlsand i Oslo S Utvikling.Anne Beate Hovind i The Future Library, MS Innvik og Losæter.

Dette er teknologenes råd til byggenæringen

Teknologien som kommer til å forme morgendagens byggenæring, er delvis på plass, delvis helt ukjent.

Utbyggere og arkitekter møttes onsdag med politikere og teknologer i konferansen Teknologibasert byggenæring, et fagtreff i regi av bransjeorganisasjonen Arkitektbedriftene, regnskapsfører Azets og rådgiverbedriften Moment.

Blant de som delte sine betraktninger var informasjonssjef i Siemens i Norge, Christian Jahr.

Teknologibedriften har nå faset ut alle produkt- og tjenestesegmenter som ikke hører hjemme inn under satsingsområdene transport, energieffektivisering og bærekraft. Siemens er av World Economic Forum kåret til verdens mest bærekraftige selskap.

─ Siemens bidrar til å redusere CO2-utslippet til våre kunder med 521 millioner tonn i året, mer enn ti ganger hva hele Norge slipper ut i løpet av et år, sier han.

Tre råd

Siemens mener at 25 prosent av verdensøkonomien vil være digital i 2020.

Til byggenæringen har Christian Jahr tre konkrete råd:

  1. Fremtidens transport er elektrisk. Start tidlig, og planlegg for lading og smart elektrisk infrastruktur
  2. Det er ikke plass til all biltransporten. Byggeprosjekter med grønne mobilitetsløsninger blir både nødvendig, attraktivt og lønnsomt. Gjør det enklere å velge bort privatbilen.
  3. Autonome kjøretøy vil påvirke handelsstanden og kjøpevanene i byer. Forstå hvordan ditt byggeprosjekt kan utnytte denne fremtidsteknologien.

Fem store

Petter Løken er leder i Business Technology i medarrangør i teknologikonferansen Azets.

Han ser også frem mot 2020.

─ Utviklingen går faktisk så fort at jeg ikke tør å se mer enn to år fremover, innrømmer Løken.

Han mener fem teknologier spesielt kommer til å prege årene som kommer:

  • Skyteknologi
  • Tingenes internett
  • Kunstig intelligens
  • Automasjon og robotikk
  • Dataanalyse og -teknologi