To kjelleretasjer under havnivå var ingen god ide på tomta til Deichmanske bibliotek.

Deichmanskandalen: Kommunen ble advart mot «å grave ned i elendigheten»

̶̶ Deichmanske bibliotek skulle aldri vært bygd med to kjelleretasjer under havnivå, sier daglig leder Carl-Ove Seierstad i Seierstad Pelemaskiner til Klassekampen.

Kronglete grunnforhold gjør at det kan bli kroken på døra for utbyggingen av Deichmanske bibliotek i Bjørvika denne uka. Den store utfordringen har vært store lekkasjer i byggegropa.

Til Klassekampen sier Carl-Ove Seierstad, daglig leder i  Seierstad Pelemaskiner, som hadde ansvar for å tette byggegropa, at dette er den vanskeligste jobben selskapet noensinne har hatt.

̶ Selvsagt får vi et stort problem når det ligger et ti meter dypt lag med steinfylling under tomta, sier han Klassekampen.

Seierstad gir byggherren Oslo kommune skylden for problemene.

Klassekampen skriver at konklusjonen i de geotekniske undersøkelser lenge før byggestart var at eneste fornuftige bruken av tomta var som parkområde. I 2012 konkluderte imidlertid Kulturbyggene i Bjørvika (som nå heter Kultur- og idrettsbygg) at det ikke var noen spesielt stor risiko, selv om kjelleren ble liggende inntil sju meter under normal vannstand.

Seierstad tar nå bladet fra munnen og er alt annet enn fornøyd med at problemene en periode ble framstilt å være entreprenørens skyld.

̶ Det er få firmaer i Norge som har like mye erfaring og kunnskap som oss på dette området. Men det hjelper lite når grunnforholdene er så håpløse som de var her, uttaler han til Klassekampen.

Klassekampen skriver at også flere entreprenører frarådet å bygge flere kjelleretasjer på tomta. Blant annet kom Sørenga Utvikling med klare advarsler til Oslo kommune mot «å grave ned i elendigheten» i en høring for politikerne i bystyret.

– Vi har aldri gitt uttrykk for at det er entreprenøren som hadde ansvaret for at spuntingen ble vanskeligere enn først antatt, sier kommunikasjonssjef Haakon Berg Jensen i Kultur- og idrettsbygg til Klassekampen.