Even Solbraa (fra venstre), Anastasia Wraa og Einar Grimstad i AF Gruppen tar løsningen i bruk på Hasle. Foto: AF Gruppen

Dalux vil utstyre 35.000 norske bygningsarbeidere med AR-teknologi

35.000 norske bygningsarbeidere kan nå se digitale bygningsmodeller opp mot faktiske omgivelser på mobiltelefonen gjennom applikasjonen Dalux Field.

Det skriver Dalux i en pressemelding torsdag.

Augmented Reality, eller utvidet virkelighet, (AR) innebærer at digital og faktisk virkelighet blandes sammen ved hjelp av kamera og skjerm eller briller

I den nye Dalux-applikasjonen gjøres BIM-basert AR tilgjengelig på mobiltelefon for 35.000 brukere som Dalux har på sin plattform i Norge.

Røntgensyn

Et av de første byggeprosjektene i Norge til å bruke AR i det daglige arbeidet er Atea-bygget og det tilstøtende leilighetsprosjektet Krydderhagen på Hasle i Oslo. Her har AF Gruppen blant annet brukt AR under befaring og ved sluttbefaringer med kunden.

‒ AR bidrar, uten tvil, til økt forståelse av hva som skal bygges og hvordan det skal bygges. I tillegg er det svært hendig hvis man for eksempel lurer på hvor rørføringer i en ferdig bygd vegg befinner seg uten å måtte fysisk åpne veggen eller over hvilken himlingsplate en defekt persiennestyringsenhet befinner seg. Man får jo et slags røntgensyn som er veldig kjekt å ha, sier anleggsleder for AF Bygg Oslo på Atea-bygget, Einar Grimstad, i pressemeldingen fra Dalux.

Telefontilgang

Ingeniørene bak AR-teknologien hos Dalux tror på at muligheten for å bruke AR på vanlige mobiltelefoner og standardformater som IFC, Revit og Archicad kan være med på å spre bruken av AR i markedet.

‒ Vi kan få adgang til bygningsmodellen via mobiltelefonen og vise den til byggearbeidere avhengig av hvor de står. At vår teknologi kan brukes på vanlige mobile enheter gjør det langt lettere for byggebransjen å ta den til seg, da alle etter hvert har en smerttelefon eller tablet sier Norges-ansvarlig i Dalux, Malthe Slemming.