Det første prosjektet som har tatt AR-løsningen i Dalux Field i bruk er Digibygg-prosjektet på Gol. Foto: Dalux

Dalux lanserer AR til vanlige mobiltelefoner

Med lanseringen av AR (Augmented Reality) i løsningen Dalux Field kan håndverkere nå se en blanding av virkelighet og digitale modeller fra helt vanlige mobiltelefoner.

Virksomheten bak Nordens mest nedlastede bygge-app Dalux, har nå lansert AR-teknologi som er kompatibel med Android i løsningen Dalux Field. Teknologien skal hjelpe byggearbeidere med å se en blanding av virkelighet og byggetegninger i 3D basert på deres plassering, og hva de ser på.

De første i Norge som har tatt løsningen i bruk er Digibygg-prosjektet på Gol hvor Statsbygg, Rambøll og Mest Bygg har brukt AR via mobiltelefoner til visuell kollisjonskontroll, tekniske avklaringer og for å sikre levering av «As Built» 3D-modeller.

AR-løsningen som har vært brukt på Gol har tatt utgangspunkt i spesielle telefoner med innebygget 3D-scanner. Det er den samme teknologi som nå er tilgjengelig for alle håndverkere på vanlige mobiltelefoner.

Ingeniørene bak AR-teknologien hos Dalux tror på at muligheten for å bruke AR på vanlige mobiltelefoner kan være med på å spre bruken av AR raskt i markedet:

- Vi kan få adgang til 3D-modellen via mobiltelefonen og vise den til byggearbeidere avhengig av hvor de står. At vår teknologi kan brukes på almindelige mobile enheter gjør det langt lettere for byggebransjen å ta den til seg, da alle etter hvert har en smartphone eller tablet, og for eksempel alternativet HoloLens (en Microsoft brille) er mye dyrere, sier Dalux medstifter Bent Dalgaard.