<p>Caterpillars elektriske hjullaster er ikke klar for det kommeriselle markedet, men maskinen viser at den amerikanske maskinprodusenten nå girer opp satsingen på elektriske maskiner.</p>

Cat girer opp satsingen på elektriske maskiner

Under Bauma viser Caterpillar frem en elektrisk versjon av hjullastermodellen 906. – Dette er bare starten, sier markedsdirektør Espen Paulseth i Pon Equipment.

Markedsdirektør Espen Paulseth og salgsdirektør Jarle Kleppan i Pon Equipment, gleder seg over mange spennende og viktige Cat-nyheter under Bauma.

Den norske Caterpillar-forhandleren har fått mye oppmerksomhet i både Norge og internasjonalt for utviklingen av de fullelektriske Z-line graverne. Oppmerksomheten blir garantert ikke mindre når Z-line graveren på 25 tonn denne uken står utstilt på Bauma-messen i München.

Espen Paulseth er storfornøyd med at Z-line maskinen står utstilt på Bauma og han synes det er meget positivt at Caterpillar nå stiller ut en fullelektrisk hjullaster. Han sier til Byggeindustrien at Cat det siste halve året har økt fokuset på elektriske maskiner betydelig.

– De viser frem en 906-hjullaster under Bauma, men dette er bare starten. Vi har fått meget positive signaler fra Caterpillar på at de nå girer opp satsingen på elektriske maskiner. Jeg blir derfor ikke overrasket om det snart kommer større maskiner i elektriske versjoner, sier Paulseth. Han forventer at den elektriske 906-hjullasteren vil komme ut i markedet til neste år.

Paulseth mener det er flere markeder enn det norske som nå har fått øynene opp for grønne maskiner.

– Vi opplever at det er flere dealere enn Pon Equipment som nå pusher Caterpillar på elektriske maskiner og da vil det skje noe, sier han.

55-tonner er rosinen i pølsa

Caterpillar stiller ut over 60 maskiner under Bauma og 20 av disse betegnes som nylanseringer. Caterpillars nye generasjon beltegravere, Next Gen Hex, får naturlig nok sin del av oppmerksomhetene på Caterpillars Bauma stand. Pon Equipment tilbyr nå Next Gen gravere i modellene 320, 323, 330 og 336, og senere i år kommer også 340-modellen. Ifølge Paulseth må kundene vente til neste år på Next Gen gravere ned mot ti tonn.

Modellene som har kommet så langt i Next Gen serien er viktige maskiner for Pon, men det er også modeller som ikke har kommet som den norske Cat-importøren har store forventninger til.

– Vi venter på 325-modellen som er en korthekker på 25 tonn som vi mener er kjempespennende for det norske markedet, men selve rosinen i pølsa blir 352-modellen. Vi vet det er gjennomført vanvittig gode felttester med denne maskinen. Produktiviteten skal være helt rå, sier Paulseth, som forventer at 55-toneren vil være klar for levering i Norge i begynnelsen av 2020.

Pons markedssjef trekker også frem at de snart kan tilby en Next Gen korthekker i 15-tonns segmentet.

– Der mangler vi en god maskin, men når vi får den riktige hytta i det segmentet, så vet vi at salget vil gå rett til værs, sir Paulseth.

GC-serie gravemaskiner

Under Bauma viser Caterpillar også frem gravemaskiner i den såkalte GC-serien. Den amerikanske maskinprodusenten tilbyr nemlig gravemaskiner som er noe lavere spekket enn premium-maskinene i Next Gen Hex serien.

– GC-modellene er lavspekkmaskiner, med noe mindre teknologi og litt lavere komfort, men i en del applikasjoner, for eksempel pigging, kan det være en maskin som passer perfekt. Akkurat nå ser vi på 330 GC-modellen som den mest aktuelle for det norske markedet, sir Paulseth.

Han opplyser at GC-modellene ligger 7-10 prosent lavere i pris enn Next Gen modellene.

Dieselelektrisk doser

Bauma er også første gangen publikum får se Caterpillars dieselektriske dosermodell D6 XE. Paulseth er overbevist om at doseren, som har samme drivlinje som hjullastermodellen 988K XE, blir en storselger i det norske markedet.

– D6 XE er en litt dyrere enn standard-modellen, men her sparer man store kostnader over tid i form av mindre dieselforbruk og mindre reparasjoner, sier han.

Bauma er første gangen publikum får se Caterpillars dieselektriske dosermodell D6 XE.