- Mange av medlemmene merker allerede i stor grad virkningene av bekjempelsen av koronaviruset, og med kollapsen vi har hatt på kroneverdien den siste tiden, er jeg veldig bekymret for flere av medlemsbedriftene, sier Jøns Sjøgren, administrerende direktør i Byggevareindustrien. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Byggevareindustrien roper varsku om lav kronekurs: - Krise for mange av medlemmene

Byggevareindustriens Forening er sterkt bekymret for medlemsbedriftenes økonomi. – Mange av medlemmene taper stort på den lave kronekursen vi nå opplever, sier administrerende direktør Jøns Sjøgren i Byggevareindustrien.

I skrivende stund står den norske kronen i en verdi på 12,35 mot euro og 11,30 mot den amerikanske dollaren.

- Mange av medlemmene merker allerede i stor grad virkningene av bekjempelsen av koronaviruset, og med kollapsen vi har hatt på kroneverdien den siste tiden, er jeg veldig bekymret for flere av medlemsbedriftene. Mange av selskapene har store deler av sine utgifter i euro og sine inntekter i norske kroner. Med den kraftige svekkelsen i den norske kronen, som har vært på opp mot 30 prosent i forhold til euroen, vil mange nå måtte selge sine byggevarer med tap. Kronekollapsen gir dermed tap som går rett på bunnlinjen. Det går selvsagt ikke i lengden, sier en bekymret Sjøgren til Byggeindustrien.

Har bundet opp kapital
Han sier virksomhetene ikke er i nærheten av å ha budsjettert med en kroneverdi på dette nivået.

- Ikke i sine villeste fantasier har noen sett for seg en så lav kronekurs. Dette er noe mange eksportselskaper vil tjene på, men ikke de om som importerer varer i euro. De får nå meget store utfordringer. En rekke av byggevareprodusentene har i tillegg bygget opp store lager frem mot våren og sommeren. Det er her de har bundet opp sin kapital, og om vi nå skulle gå mot en periode med lav aktivitet med bakgrunn i koronaviruset i månedene fremover, vil situasjonen bli meget krevende. Det er derfor helt avgjørende at man nå klarer å holde kontroll på likviditeten, og her har ikke minst bankene et stort ansvar, mener Sjøgren.

Han peker videre på at med de smittetiltakene man nå setter inn, vil det bli meget utfordrende for produsentene.

- Vi stiller oss 100 prosent bak henstillingen fra BNL om at vi nå må stå sammen for å holde hjulene i gang. Samtidig vil det i tiden fremover bli veldig viktig å samarbeide på tvers av hele verdikjeden, og at vi ikke ender opp med å sitte i hver vår skyttergrav og sende force majeure-meldinger til hverandre. Vi må sikre rettferdige oppgjør når vi ser slutten av denne perioden, der man fordeler de store ekstrakostnadene. Nå handler dette om å overleve, sier Sjøgren.

- Påvirker oss kraftig
- Fallet i kronekursen påvirker oss kraftig. Vi har 90 prosent av vårt varekjøp i enten euro eller dollar, og når dette fallet nå kommer  blir det meget utfordrende fordi det kommer på toppen av det som allerede har vært en forverring av kronekursen i 2019, sier Isola-sjef Bjørnar Gulliksen, som også er styreleder i Byggevareindustriens Forening.

Han sier han aldri har opplevd en like dramatisk kursutvikling over så kort tid.

- Det er alvorlig for industrien som importerer råvarer utenfra, har produksjon i Norge og selger varer i Norge og Sverige. Dette gjelder både Isola, men også mange andre i vår næring. All lønnsomhet forsvinner, og vi kan komme til å måtte selge varer med tap, sier han.

- Har dere permittert ansatte som en følge av krisen?

- Vi satser alt på å holde hjulene i gang og prioriterer nå ressurser til produksjon og for å holde leveringssikkerheten oppe. Det er pri en for oss nå. Vi kutter alt av investeringer og kostnader som ikke er viktige på kort sikt. Om relativt kort tid vil vi nok også oppleve at salget vil falle, og da må nok også vi permittere deler av arbeidsstokken. Myndighetene gjør mye for å hjelpe industrien, men tiltakene er på langt nær nok i den alvorlige situasjonen som tiltakene fra myndighetene har medført, sier Gulliksen som også har store utfordringer med lukkede grenser gjennom Europa.

- Vi jobber på spreng for å ha effektive transportruter inn til Norge. Vi har to egne fabrikker i Tsjekkia, og vi har nå en utfordring med tanke på å få god vareflyt. Dette jobber vi mye med for å få gode løsninger på, sier Gulliksen.

Trond Hagerud

Hagerud deler bekymringen
Administrerende direktør Trond Hagerud i Mapei, deler utvilsomt bekymringen til Jøns Sjøgren i Byggevareindustrien. Hagerud sier til Byggeindustrien at dette er en veldig vanskelig situasjon å håndtere.

– Dette kom som lyn fra klar himmel. I løpet av det siste døgnet har den norske kronen svekket seg 25 prosent mot euroen. Norske byggevareprodusenter, ikke minst Mapei, kjøper inn veldig mye råvarer i euro og selger ut varer i det norske markedet. Dette blir derfor en direkte og en betydelig økning i våre kostnader, sier Hagerud.

– Vil vi nå se en prisøkning på Mapei-produkter i det norske markedet?

– Alt er avhengig av hvor langsiktig dette blir. Vi vil ha litt is i magen i forhold til å se hvordan det utvikler seg, men det vil helt klart bli nødvendig å kompensere den lave kronekursen gjennom økte priser ut til kundene. Kostnadsøkningen vi nå har fått har enorme utslag på lønnsomheten og vår mulighet til å være en god leverandør, fremhever Hagerud.

Ifølge den norske Mapei-sjefen har ikke koronaviruset så langt gitt noen stor reduksjon i etterspørselen etter Mapei-produkter i det norske markedet.

– Foreløpig har vi ikke merket noe vesentlig endring i etterspørselen, men jeg vil tro at jo lenger dette varer, jo større utslag vil det gi. Jeg tror også dette vil slå ut forskjellig for de ulike områdene innen bygg og anlegg