Byggeri blir bryggeri

Snart flommer det øl, whisky og akevitt i turistmagneten Flåm.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

– Etterspørselen etter ølet vårt har rett og slett eksplodert, sier Evan Lewis i Ægir.

I 2007 satset amerikaneren og kona Aud Melås på pub- og bryggeridrift i den lille turistbygda Flåm i Sogn. Allerede det første året var bryggekapasiteten på mellom 100 000 og 130 000 liter sprengt.

– Bryggeriet var riktig dimensjonert for pubdriften, men vi slet med kapasiteten etter hvert som interessen økte på utenfra. Siden april i fjor har vi vært nødt til å brygge ølet vårt på lisens i Belgia for å møte etterspørselen, sier Evan Lewis.

Lokalt øl
Men nå blir det populære ølet 100 prosent lokalt igjen. Kapasiteten i Flåm mangedobles med et splitter nytt bryggeri- og lageranlegg til 19 millioner kroner. Med det nye utstyret kan Ægir brygge opptil 800 000 liter i året, og denne gangen bygger Ægir samtidig et bryggeri som skal kunne håndtere fremtidig vekst.

– Vi har plass til å sette inn flere tanker slik at kapasiteten kan økes betydelig uten store investeringer. Utnytter vi byggmassen maksimalt, er lokalene store nok til å produsere 3,5 millioner liter øl årlig, forklarer Lewis, som regner med å være i gang ølbrygging i de nye lokalene tidlig neste år.

– Vi får utstyret på plass i februar og tar sikte på å starte produksjonen i mars, sier han.

Spriter opp driften
I tillegg til at produksjonskapasiteten på øl øker betraktelig, kommer Ægir-sortimentet til å utvides. Allerede til årets julebord kommer de til å kjøre en aldri så liten intern sniklansering av en utradisjonell byggbasert akevitt, og skotsk whisky på sognevis blir også en realitet innen kort tid.

– Vi bruker allerede råstoffet til whisky, byggmalt, i ølproduksjonen i dag, og vi sitter på 80 prosent av utstyret vi trenger. Sjefsbryggeren vår er dessuten utdannet destillatør, så det var i grunn et greit valg å gå til innkjøp av destilleringsutstyr. Men lagringstiden på whisky er jo lang, så det vil ta litt tid før vi er skikkelig i gang, sier Lewis.

Bygger hybelhus
Industribygget blir på totalt 1200 kvadratmeter. Samtidig bygges det et eget hybelhus som skal gi husrom til sesongarbeidere som Evan Lewis og kona Aud trenger til å drifte sine andre næringsvirksomheter i turistbygda.

– Vi driver både Flåmsbrygga hotell, Furukroa og Flåmsstova Restaurant og i bryggeripuben, så om sommeren er vi til sammen 55 ansatte. Nå får vi et hybelhus på 340 kvadratmeter i forbindelse med bryggeriet som gir 15 dobbeltrom og kjærkommen boligkapasitet, sier Lewis om investeringen som har en prislapp på rundt 3,5 millioner kroner.

Klassisk øl i ny drakt
Ølsortene til Ægir består av både over- og undergjæra øltyper med inspirasjon fra ulike mikrobryggeri i både USA og andre deler av verden. Evan Lewis har gjennom 20 år med både hjemmebrygging og utdanning skapt sine egne varianter av klassiske øltyper som for eksempel porter, India pale ale, kølsch og amber ale.

I tillegg til de faste øltypene, produserer Ægir en rekke sesongvarianter. I fjor brygget de totalt 21 ulike øltyper.

Powered by Labrador CMS