Det er blant annet av hensyn til disse kanalene at Brügge-bryggeriet Halve Maan nå bygger en ølrørledning. Foto: Trond Joelson

Bygger verdens første ølrørledning

De Halve Maan skal bygge en over tre kilometer lang rørledning som skal frakte øl fra mellom bryggeriet og tapperiet deres i den belgiske byen Brügge.

Halve Maan viser frem de nye ølrørene. Foto: Halve Maan

Tanken er å redusere tungtrafikken fra bryggeriet som ligger rett ved kanalene i det som med rette kalles Venezia i nord. Dermed vil Halve Maan-ølene Brugse Zot og Straffe Hendrik fraktes under bakken etter produksjon og til et industriområdet på utsiden av byen.

Halve Maan-sjef Xavier Vanneste sier i en pressemelding at selskapet fortsatt ønsker at ølet skal brygges på den samme tomten som det har vært brygget øl på i 500 år, men at det gjør dette med tanke på omgivelsene rundt bryggeriet.

- Dette er en veldig innovativ måte å tenke på som vil stimulere både økonomisk vekst og gi miljøforbedringer. Det er visjonært av kommunen å godkjenne dette prosjektet, og denne avgjørelsen vil garantere videre vekst for bryggeriet vårt i årene fremover, sier han.

Øl-direktøren vet ikke hvor mye prosjektet vil koste, men håper å komme i gang med byggingen i løpet av neste år.

Til selve ledningen skal de bruke polyethylen-rør, og den underjordiske tunnelene skal rilles ved hjelp av datastyrte roboter.

Når den er ferdig anslår Vanneste at det vil fjerne 500 lastebiler fra brosteingatene i den sjarmerende middelalderbyen.