Fra venstre: Hilde Kristin Njøten, data scientist i Spacemaker, Marthe Turnes Brøndbo, Enterprise Account Executive i Spacemaker, Ole Herbrand Kleppe, konserndirektør for eiendomsutvikling i BOB, og Kenneth Nielsen, prosjektdirektør i BOB.

Bygger med kunstig intelligens i Bergen

BOB, Vestlandets største boligbyggelag, vil digitalisere boligutviklingen og har inngått et utvidet samarbeid med teknologiselskapet Spacemaker.

Ved hjelp av datakraft og algoritmer finner BOB og Spacemaker de beste løsningene for nye boliger. Teknologien skal gi bedre og rimeligere boligprosjekter.

Sparer tid og penger - Vi har testet teknologien på seks boligprosjekt. Vi får bedre prosjekter og sparer tid og penger på å bruke Spacemakers programvare, sier Ole Herbrand Kleppe, konserndirektør for eiendomsutvikling i BOB.

Programvaren gir eiendomsutviklere og arkitekter mulighet til å kunne maksimere potensialet på en tomt basert på fysisk data, krav fra myndigheter og preferanser. Ved utvikling av nye boligprosjekter stilles strenge krav til å bygge tilrettelagt for områdets sol-, vind- og støyforhold. I tillegg skal nye prosjekter tilpasses eksisterende bebyggelse. - Analysene i tidlige faser av boligprosjekter er tidkrevende. Med Spacemakers nye teknologi vurderes tusenvis av løsninger og gir oss raskere og bedre forslag, sier Kleppe.

Håvard Haukeland, CEO og medgrunnlegger av Spacemaker, sier de har hatt et svært godt samarbeid med BOB det siste året.

- BOB er et fremoverlent selskap som omfavner mulighetene som ny teknologi gir. Vi er veldig stolte over at de ser den store verdien Spacemakers programvare kan skape, og dermed velger å både fortsette, samt utvide samarbeidet, sier Håvard Haukeland.

Bedre løsninger på Minde Et av prosjektene BOB jobber med er Mindemyren i Bergen. Området skal utvikles til et nytt boligområde og BOB skal utvikle boliger på den gamle NRK-tomten i Kanalveien og på BIR-tomten i Conrad Mohrs vei. Prosjektfasen er i gang og BOB håper på byggestart for de første av rundt 300 boliger i Conrad Mohrs vei i 2023.

- Mindemyren er et komplisert område å utvikle, med mye støyproblematikk som må håndteres. Kunstig intelligens gjør det mulig å vurdere og teste flere tusen forslag for å finne den beste løsningen, forteller Kleppe.

Eiendomsteknologiklynge

Norske Spacemaker er anerkjent for sin teknologi innenfor byutvikling og har fått en rekke internasjonale priser. Selskapet har rundt 100 ansatte i Oslo, Barcelona og Stockholm, i tillegg til et forskningskontor tilknyttet MIT i Boston. Spacemaker ble

også nylig del av Proptech Innovation, eiendomsteknologiklyngen som BOB var initiativtaker til i fjor og som nå har over 60 medlemsorganisasjoner.