Grønn Byggallianse arrangerte Forum for boligutviklere, der medlemmer fra eiendoms-virksomheter som driver med boligutvikling stiller som deltakere. Foto: Siri Dobloug

- Bryr boligkjøpere seg om miljødeklarasjoner?

Grønn Byggallianse samlet utviklere, entreprenører og forskere for å finne ut av hvordan man skal gjøre boligkjøpere interesserte i grønne bygg.

Grønn Byggallianse arrangerte tidligere i januar Forum for boligutviklere, der medlemmer fra eiendomsvirksomheter som driver med boligutvikling, stiller som deltakere. Tema denne gangen var blant annet BREEAM-sertifisering av boliger og kommunikasjon av bærekraftskvaliteter.

Det skriver Grønn Byggallianse i en pressemelding denne uken.

https://nyheter.byggalliansen.no/pressreleases/hvordan-kommunisere-baerekraftige-kvaliteter-overfor-boligkjoepere-2828980?utm_campaign=send_list

«Hvordan snakke til boligkjøperen om å bygge miljøvennlig - og er egentlig mannen i gata opptatt av miljø når det kommer til egen bolig?» spurte forumet.

Det finnes i dag to ferdigstilte prosjekter i Norge som er sertifisert i henhold til BREEAM-NOR for bolig, men Grønn Byggallianse har til sammen 19 registrerte prosjekter i sin database, heter det i pressemeldingen.

– Dette viser jo at vi fremover kommer til å se langt flere boligprosjekter som kan skilte med en miljøsertifisering, og da må vi snakke til boligkjøperen på en måte som er forståelig, sier daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Bramslev i pressemeldingen.

– Finans Norge kommer til å sparke fart i det grønne skiftet. Bankene har begynt å gi gunstig grønt lån til kjøpere av grønne boliger, og når bankene etter hvert også begynner å stille krav, kommer ting til å skje, fortsetter hun.

Men ifølge pressemeldingen kommer miljø fortsatt langt ned på prioriteringslisten til boligkjøperen. For å bidra til å endre på dette, har Skanska laget prospekter der bærekraftskvaliteter er beskrevet på et lettfattelig språk og med visuelle symboler.

Grønn Byggallianse planlegger nå en «boligpakke» for alle medlemmer som ønsker å sertifisere boligprosjekter.

– Vi tar utgangspunkt i eget design, men ønsker også å involvere det fine arbeidet Skanska har gjort. Vi må prøve å løfte BREEAM fra teknisk manual til noe som brukerne forstår, så dette blir spennende, sier Bramslev.