Illustrasjonsfoto: Leif Ingvald Skaug / Økokrim
Illustrasjonsfoto: Leif Ingvald Skaug / Økokrim

Bedrift i kjøle- og varmebransjen ilagt 300.000 kroner stor bot etter kjøp av smuglergass

En aktør i kjøle- og varmebransjen har vedtatt et forelegg på 300.000 kroner for uaktsomt grovt heleri etter å ha kjøpt innsmuglet fluorholdig gass.

Det skriver Økokrim i en pressemelding torsdag.

Foretaket fikk også inndratt omtrent 110.000 kroner, heter det i meldingen. Selgeren hadde ikke betalt særavgift eller fått nødvendig tillatelse fra Miljødirektoratet.

Det aktuelle foretaket hadde kjøpt gassen utenom ordinære innkjøpsrutiner av en ukjent selger etter å først ha lagt ut annonse på Facebook Marketplace.

– Når man velger å handle fra andre enn de store importørene, må man gjøre ekstra undersøkelser for å forvisse seg om at gassen er lovlig innført. Slike undersøkelser ble ikke gjort i denne saken, sier statsadvokat Anne Allum i Økokrim.

Gassen ble også solgt på engangsbeholdere, som har vært ulovlig å plassere på markedet i EU siden 2007.

I mars i år ble en mann dømt til fire års fengsel for grovt heleri av innsmuglet fluorholdig gass til en verdi av minst elleve millioner kroner, samt grovt bedrageri av en statlig refusjonsordning for gass. Dommen er ikke rettskraftig. Det var denne mannen som solgte 110 kilo av den fluorholdige gassen til foretaket som nå har vedtatt forelegg.

Etterforskningen i sakskomplekset ble innledet som følge av et tips fra Miljødirektoratet. De mottok høsten 2020 flere tips om annonser på Facebook Marketplace, der fluorholdig gass ble solgt av privatpersoner for en mistenkelig lav pris, skriver Økokrim.

Etterforskningen avdekket at mannen som ble dømt til fire års fengsel, hadde kjøpt store mengder gass fra to av disse annonsørene.

– Det er nødvendig å reagere strengt på ulovlig befatning med fluorholdig gass, fordi fluorholdige gasser er veldig klimaskadelige og bidrar til global oppvarming når de slippes ut i atmosfæren, noe som berører alle, sier Allum.

Økokrim skriver i pressemeldingen at de også etterforsker to andre personer i samme sakskompleks.