Konsernsjef Eirik Gjelsvik i Backe (fra venstre) og administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg gjestet Byggeplassen med podkast-vertene Frode Aga og Christian Aarhus i Byggeindustrien.
Konsernsjef Eirik Gjelsvik i Backe (fra venstre) og administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg gjestet Byggeplassen med podkast-vertene Frode Aga og Christian Aarhus i Byggeindustrien.

Backe-sjefen: Samme signaler som bankkrisen på 80-tallet

Backe-direktør Eirik Gjelsvik frykter en reprise av 80-tallets bankkrise med full fart i nedoverbakke.

I den siste episoden av Byggeindustrien og bygg.nos podkast Byggeplassen er styreleder i EBA og konsernsjef i Backe, Eirik Gjelsvik og administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen gjester.

HER FINNER DU PODKASTEN

Nylig holdt Statsbygg et seminar om den voldsomme prisveksten som næringen opplever og dagen, og både Gjelsvik og Nikolaisen hadde klare tanker om den utviklingen. I Byggeplassen går de litt mer i dybden på det som kanskje er den største utfordringen og risikoen i næringen i dag, prisvekst og hvordan man skal håndtere den.

Backe-sjefen synes han ser litt for mange tegn som peker tilbake til det som var norsk byggenærings kanskje mørkeste periode, bankkrisen på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet.

- For de som husker tilbake til slutten 80-tallet, hvor du fikk bankkrisen og motkonjunkturpolitikk fra staten i tillegg, endte jo opp med at byggebransjen gikk på en kjempesmell. Vi måtte redusere med opp til 40 prosent. Lå med brukket rygg i mange år, og det tok tid å bygge det opp igjen. Jeg skal ikke si at vi havner der, men jeg ser litt av de samme signalene nå som på den tiden, sier Gjelsvik.

- Hva kan vi gjøre annerledes nå for å unngå å havne der igjen?

- Ikke gå i den fellen. Å stramme inn kraftig på budsjettet i offentlig sektor som gjør at aktivitetnivået innen bygg blir tatt ned. Det er helt naturlig at det blir tatt litt ned, for det har vært litt for full fart. At man tar det litt ned er fullt forståelig. Spørsmålet er hvor mye man tar det ned. Hvis det nå strammes kraftig inn på offentlige budsjetter, så er det alltid byggenæringen som rammes. For det er der de største postene er. Hvis du i tillegg tar økt rente og høye byggekostnader, så er jeg helt sikker på at etterspørselen blant private kommer til gå ned, både næringsbygg og boligbygg. Da får du det jeg sa, gass i nedoverbakke, at du strammer til for mye, svarer Gjelsvik.

Ingen av de to gjestene tør å komme med bastante spådommer om hvordan prisene vil utvikle seg fremover, og Statsbygg-sjefen illustrerer hvor vanskelig det har vært å forutse utviklingen vi har fått.

- Før vi skulle levere inn input til politikerne før jul, så samarbeidet vi tett med Prognosesenteret for å finne ut hva som skjer med prisveksten nå. Vi konkluderte med at det ikke var sannsynlig med noe særlig prisvekst i første kvartal 2022. Det viste seg jo å være blant de dårligste spådommene noen har gjort, tror jeg. Vi kunne ikke forutse hva som skulle skje, men det illustrerer det på en god måte, sier Nikolaisen.

Hør mer om hva de to toppene mener om fremtiden og hvordan vi skal håndtere utfordringene i podkasten.