Atlanco konkurs

Det kontroversielle irske bemanningsbyrået Atlanco Rimecs norske datterselskap Atlanco AS er konkurs.

Byggeindustrien hadde en serie artikler om selskapet i fjor etter at Den Europeiske Bygg og Trearbeiderføderasjonen (EBTF) advarte mot selskapet, og kalte det en versting på sosial dumping. Vi var den gang i kontakt med flere av de største norske entreprenørene, og både Skanska og Veidekke sa at Atlanco var uønsket på deres byggeplasser.

- Årsaken til at Atlanco måtte melde oppbud var at vi ikke fikk nok oppdrag, sier styreleder Catherine Foy i Atlanco Rimec til Byggeindustrien.

Hun peker blant annet på det nye selskapet Ohmnia, som ble startet av de to tidligere Atlanco-direktørene Barry Downes og Fergal O’Loughlin, og beskylder dem for å ha tatt med seg mange gamle kunder til det nye selskapet.

Foy viser også til Alpine Bau-konkursen hvor selskapet tapte mye penger. Hun forteller at tapet var på 5,6 millioner kroner

Nylig havnet selskapet i danske mediers søkelys. DR laget en times lang dokumentar kalt «Østarbeidernes bakmenn», og i den kom det frem påstander om at Atlanco Rimec førte lister over de ansatte i selskapet basert på om de var medlemmer i fagforeninger eller ikke. Flere Atlanco-arbeidere uttalte seg om at de fikk streng beskjed av ledelsen om at det ikke var lov å være med i eller ha kontakt med fagforeninger.

Atlanco-ledelsen avviser derimot disse påstandene.

- Atlanco svartelister ikke ansatte på noen måte, og diskriminerer heller ikke arbeidere som er med i en fagforening, sier Foy.

Hun forteller at Atlanco har mange fornøyde medarbeidere som vender tilbake til selskapet fra oppdrag til oppdrag. Samtidig understreker hun at de respekterer fagforeningens viktige rolle i Danmark.

Selskapet har hatt adresse hos et regnskapskontor i Horten her til lands. De omsatte for nesten 33 millioner kroner i 2012, og hadde da et underskudd på 4,7 millioner kroner før skatt. Selskapet sto da oppført med null ansatte. Så sent som i april mottok de igjen bekreftelse på at de var registrert i arbeidstilsynets bemanningsforetaksregister.