60 millioners ansiktsløft for Bergenhus festning

1000 år gamle Bergenhus Festning har fått et skikkelig løft og fremsto ved inntreden til årets sommersesong i ny drakt.

31. mai i år ble det overlevert flere rehabiliterings- og sikringsprosjekter til en verdi av nær 60 millioner kroner. Prosjektet ble på oppdrag av Forsvarsbygg for Forsvarsdepartementet igangsatt ved festningen i 2009.

Ifølge en pressemelding er utført restaureringsarbeider over store deler av festningen, som omfatter arbeider på Kommandantboligen, Vestre Kurtine, Nord pyntens batteri, Ballasttangen indre og ytre mur, Ingeniørbygget, Øvre Sverresborg, Vernepliktsverket, Norrønahallen, Magasinbygningen og Artilleribygget.

I Artilleribygget har et "skjult rom" under bygningen har gjenoppstått med ny trapp og inngangsdør. Rommet ble oppdaget på 1970-tallet, og man antar at det ble stengt av rundt 1890-1900. Kjellerrommet var sist brukt som kalkkule, og det er planer om å ta rommet i bruk på nytt. Innen utgangen av året iverksettes også større brannsikringstiltak, i tillegg til andre mindre vedlikeholdsarbeider.

Bergenhus festning vil motta nærmere 400 000 besøkende i perioden mai til september.

- Vi er glade for at disse arbeidene nå er gjennomført. Festningen fremstår som godt vedlikeholdt og i forbedret stand, til glede for alle våre brukere, sier festningsforvalter Tor Johan Morland i pressemeldingen. 

- Det betyr mye at Forsvarsdepartementet som eier gjør disse nødvendige prioriteringene for at våre kulturminner skal ivaretas på best mulig måte. Forsvarsbygg ønsker å ha åpne og tilgjengelig festninger gjennom hele året, fortsetter han.

Alt arbeid er utført med forsiktighet og nøyaktighet. For eksempel har alt murarbeid funnet sted med den hensikt å tilbakeføre til original standard, og til det har man brukt tradisjonelle metoder, og tilnærmet samme type materialer som den gang murene ble bygget. Forsvarsbygg nasjonale festningsverk har med sin unike kompetanse på kulturminnevern hatt en sentral rolle i rehabiliteringen, og arbeider på festningene utføres etter Riksantikvarens retningslinjer for gamle byggetradisjoner. Det gir de beste resultatene og er med på å holde håndverkstradisjoner i hevd.

Siden 2008 og frem til i dag er det brukt nær 350 millioner kroner på å sette i stand murer og byggverk på festningene landet rundt. Oppgraderingsarbeidene vil fortsette til 2015, med en planramme på cirka 62 millioner kroner per år.