Navarsete vil bruke dansk modell for å klare eldrebølgen

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) innrømmer at regjeringens politikk ikke holder mål i møte med eldrebølgen. Norge må følge den danske oppskriften for å få flere eldre til å klare seg selv, mener hun.

– Når vi vet hva eldrebølgen kommer til å kreve, må vi se i øynene at det ikke kommer til å gå, sier kommunalministeren til Aftenposten.

I 2008 startet Danmark prosjektet «Lengst mulig i eget liv», og gjennom prosjektet satses det på å få eldre til å bo hjemme og være selvhjulpne lengst mulig.

Ni av ti danske kommuner tar i bruk denne modellen, og Navarsete vil adoptere den til Norge.

– Velferdsstaten har virket passiviserende for mange eldre. Vi springer etter eldre med institusjonsplasser og medisinsk behandling, hvor vi langt oftere burde gitt dem hjelp til å ta vare på seg selv, sier Sp-lederen.

Leder Eli Gunhild By i Sykepleierforbundet mener modellen krever store endringer.

– Vi behandler eldre på sykehus, sykehjem eller i hjemmesykepleien. Skal vi gjøre endringer, må vi se på hele systemet, sier By.

Styreleder Harry Martin Svabø i Seniorsaken er redd de eldre vil få det verre med den danske modellen.

– Jeg er redd en slik reform vil gå på bekostning av å bygge sykehjemsplasser og at de eldre som ikke kan klare seg selv, blir hensatt til totalt uverdige situasjoner, sier Svabø.