Arkitekturpris til Fantastic Norway

ICIF (Iakov Chernikhov International Foundation) kunngjorde 17. november at Fantastic Norway AS er vinneren av den internasjonale Iakov Chernikhovs arkitekturpris 2010.

133 arkitektkontor fra hele verden var nominert og vinneren ble kåret av en bred, internasjonal jury.

Kjetil Trædal Thorsen, grunnlegger av Snøhetta og representant i ekspertrådet i ICIF, sier følgende om prisen: – ICIFs pris er en av de viktigste og mest prestisjetunge internasjonale arkitekturprisene. Dette reflekteres i juryens ambisiøse sammensetning, og først og fremst i deres evne til å løfte frem fremtidens arkitekter og tankesett.

Om Fantastic Norway
Fantastic Norway startet opp som et omreisende arkitektkontor i en rød campingvogn, 2004. I tre år kjørte grunnleggerne Håkon Matre Aasarød og Erlend Blakstad Haffner fra sted til sted i Norge og skapte debatt og forslag i nær dialog med lokalsamfunnene de besøkte. Kontoret ble kjent gjennom aktiv bruk av lokal media, medvirkning og uortodokse arbeidsmetoder.

I dag er Fantastic Norway etablert som prosjekterende kontor i Oslo og er nå blant annet aktuelle som programledere for en TV-serie om arkitektur som har premiere på NRK1 4. januar 2011. Denne uken stiller kontoret også ut på for andre gang på Arkitekturbiennalen i Venezia, og leder en internasjonal workshop for arkitekter og kunstnere i India.

Om organisasjonen ”ICIF”
Iakov Chernikhov International Prize ble opprettet for å stimulere kreativiteten innen arkitekturfeltet, med sikte på å løse dagens sosiale og kulturelle problemer og for underbygge humanistiske prinsipper i arkitektur. Organisasjonen holder til i Moskva, men består hovedsakelig av internasjonale arkitekturprofiler. Årets kurator er Stefano Boeri (Italy).

Om Icif-prisen
Prisen utdeles hvert andre år. Kandidatene til prisen skal være under 44 år, vise et innovativt svar på utfordringer i vår tid og samtidig tilby en faglig utfordring for fremtiden. Et internasjonalt ekspertråd bestående av 30 kjente internasjonale arkitekter nominerte i første omgang 133 kandidater fra hele verden. Deretter kåret juryen, ledet av kurator Stefano Boeri, vinneren. I tillegg til utmerkelsen innebærer prisen en premiesum på 50 000 Euro.

Blant de andre nominerte var Julien de Smedt (arkitekten bak Holmenkollen), Sou Fujimoto (en av Japans mest fremtredende arkitekter) og de norske kontorene Space Group og Helen & Hard. Se www.icif.ru for mer informasjon.