Ny fordeling av nettkostnadene

NVE foreslår felles tariffering av regional- og sentralnettet for at fremtidige kostnader ved nettinvesteringer i regionalnettet skal fordeles på strømkunder i hele landet. Dette gjelder blant annet de forventede nettinvesteringene som følger av økt utbygging av fornybar energi.

Strømkundenes nettleie beregnes ut i fra kostnader i distribusjonsnettet de er tilknyttet, pluss en andel av kostnadene i sentralnettet og i aktuelt regionalnett.

Potensialet for utbygging av ny kraft er ikke jevnt fordelt i hele landet. I dag vil strømkunder i regioner med stor kraftutbygging oppleve en økning i nettleien. Ved felles tariffering blir kostnadene fordelt på alle kundene i hele landet.

Ved innføring av felles tariffering vil kostnadene i regionalnettene bli fordelt på alle. For kunder tilknyttet distribusjonsnett som har høye kostnader til overliggende regionalnettet i dag vil forslaget innebære redusert nettleie, mens for kunder tilknyttet distribusjonsnett som har lave kostnader til overliggende regionalnett vil endringen medføre økt nettleie.

Generelt vil kunder i de fleste distribusjonsnett få reduserte eller uendrede kostnader, mens økningen hovedsaklig vil gjelde kunder tilknyttet distribusjonsnett på deler av Østlandet.

Ulike tariffer i distribusjonsnettene skyldes hovedsaklig forskjeller i kostnadene internt i distribusjonsnettselskapene. Dette endres ikke ved felles tariffering av regional- og sentralnett.

Forslaget om felles tariffering av regional- og sentralnettet innebærer kun en tariffmessig sammenslåing av nettnivåene sentralnett og regionalnett. Tarifferingsordningen påvirker verken eierskap til anleggene eller berørte nettkonsesjonærers øvrige rettigheter og plikter etter energiloven og tilhørende forskrifter.

Les høringsdokumentene