Påbud om økt omsetning av biodrivstoff

Andelen biodrivstoff i bensin og diesel økes fra 2,5 prosent til 3,5 prosent fra 1. april. Regjeringen ønsker med dette å redusere klimautslippene fra veitrafikken.

 

Beslutningen kommer i kjølvannet av biodieselkrigen som ble utkjempet i Stortinget i november i fjor. Da opphevet regjeringen avgiftsfritaket for biodiesel, til tross for at det var klart flertall på Stortinget for å videreføre fritaket. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) varslet isteden at innblandingsprosenten av biodrivstoff skulle øke.

Han sa den gang at det er bedre å øke bruken av miljøvennlig drivstoff gjennom omsetningspåbud enn å videreføre avgiftssubsidier som belaster fellesskapet. Nå kommer altså første trinn i økningen.

Sikre arbeidsplasser

I en pressemelding fra Miljøverndepartementet heter det at økt etterspørsel etter biodrivstoff vil bidra til å sikre norske arbeidsplasser i denne bransjen.

Regjeringen har som mål å øke andelen til 5 prosent når det er utarbeidet klare kriterier for måling av miljøgevinsten. De norske retningslinjene vil bygge på det som EU-landene blir enige om. Dette arbeidet er ennå ikke ferdig. Målesettingen er å innføre bærekraftskriterier i Norge 1. januar 2011.

Miljøverndepartementet har inngått en avtale med Norsk Petroleumsinstitutt om frivillig rapportering om bruken av biodrivstoff. Håpet er at bransjen på egen hånd skal gi opplysninger om hvilket råstoff biodrivstoffet er laget av, og hvilket land det kommer fra.

Forbrukerne

På denne måten skal bilistene få tilgang til opplysninger om miljøgevinsten gjennom hele produksjonsrekken, fra råstoff til ferdig produkt.

– Økt forbruk av biodrivstoff er en av flere måter å redusere de norske utslippene av klimagass på. Vi må sikre at det drivstoffet som brukes i Norge, er produsert på en måte som ikke går ut over miljøet eller matforsyningen i andre land. Det er fullt mulig å finne biodrivstoff som ikke har slike uheldige virkninger, og her kan bransjen gjøre mye på frivillig grunnlag, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Biodrivstoff er væske eller gass som er produsert av biologisk materiale. Det kan for eksempel lages av plantevekster, avfall fra husholdninger og overskuddsprodukter fra jordbruk og fiske. I dag stammer det aller meste av biodrivstoffet fra plantevekster. (©NTB)

per.christensen@ntb.no