Ansatte i Moelven bekymret etter nyhetsoppslag

Grove faktafeil i et nyhetsoppslag på NRK Hedmark og Opplands nettsider og NRK Dagsrevyen førte til telefonstorm fra bekymrede Moelven-ansatte som fryktet for at de skulle miste jobbene sine.

I den uheldige saken framgikk det at Moelven-konsernet skal si opp 200 ansatte før jul. - Dette er helt feil og tatt helt ut av sin sammenheng. Fakta er imidlertid at Moelven merker konjunkturnedgangen som andre, og har igjennom året måtte omstille flere selskaper i takt med nedgangen i etterspørselen. Dette har medført at vi i 2008 har gjennomført nedbemanninger i flere bedrifter i Norge og Sverige, sier kommunikasjons- og personaldirektør Kristin Bjørnstad i Moelven Industrier ASA.

I noen bedrifter har Moelven redusert med opp til 40 personer utleid fra andre entreprenører. I andre bedrifter har vi sagt opp eller permittert ansatte. I noen tilfeller er reduksjonen gjennomført via naturlig avgang. Totalt sett reduserer Moelven i 2008 med rundt 200 personer for hele konsernet hvor av nesten 50 personer er innleide på kontrakt.

Av de større bemanningsreduksjonene som er gjennomført nevnes:

- 32 personer er oppsagt ved Moelven Tom Heurlin AB i Dalsland fordi saglinja ble lagt ned
- 40 personer som har vært innleid fra andre til prosjektvirksomhet ved Moelven Byggmodul AB i Sâffle i Värmland fikk ikke forlenget sitt engasjement fordi en produksjonslinje ble stengt
- 10 personer ved Moelven Dalaträ AB i Dalarna ble oppsagt på grunn av effektiviseringstiltak i produksjonen
- 20 ansatte oppsagt ved Moelven Våler AS gjennom investeringen i nytt justerverk i vår
- 12 personer oppsagt ved Moelven Värmlandstrâ AB gjennom produksjonstilpasning i høst
- 20 personer ved Moelven Töreboda AB varslet oppsagt denne uken

Resten av bemanningsreduksjonene er fordelt med naturlig avgang, oppsigelser og permitteringer på omlag 30 ulike produksjonsbedrifter i Norge og Sverige. Mange av disse er tilnyttet normale effektiviseringstiltak gjennom nyinvesteringer.

For Moelven totalt sett er ikke saken dramatisk. - Konsernet har flere bein å stå på. Moelven består av tre divisjoner. Divisjonen Byggsystem som leverer byggmoduler, limtre og innredningssystemer til prosjektmarked går mot sitt beste år noensinne med et rekordresultat for september måned. Divisjonen Wood som leverer byggevarer til handelsleddet gjør et gjennomsnittlig bra år. Den delen av Moelven som svinger raskest og som merker nedgangen best er våre sagbruksenheter i divisjonen Timber. Der kommer Moelven til å tape penger i år, sier Bjørnstad.

Bjørnstad presiserer at selv om situasjonen ikke er dramatisk for Moelven, er det allikevel trist for de som rammes av nedbemanninger. - Det er svært tungt for de fleste å miste jobben. Det gjøres tiltak i alle våre bedrifter som er rammet for å gjøre omstillingene så ukompliserte som mulig for den enkelte. Blant annet ser vi på muligheter for å skaffe arbeid til de som rammes, ved andre virksomheter utenfor Moelven. Mange har allerede fått ny jobb. Når det er sagt er det naturlig at et selskap må tilpasse produksjonen i forhold til markedet og grepene vi har gjort nå er for totalt sett å trygge våre ansatte og virksomheter framover, sier Bjørnstad.

Moelvens konsernsjef, Hans Rindal er heller ikke bekymret for framtida. - Vi har bunnsolide eiere. Vi har også hatt tre-fire gode år. I fjor tjente vi nesten en milliard. Vi har dobbelt så mye egenkapital som gjeld og langsiktige, gode avtaler med bankene. Dessuten har vi hovedvekten av vår virksomhet i to land der den økonomiske situasjonen er tryggere enn vi finner ellers i verden. Alt i alt tror jeg dette kommer til å gå bra, sier Hans Rindal.

Informasjon er utsendt til de ansatte i Moelven i dag for å redusere skadevirkningen av NRKs feilaktige nyhetssak.