Nye karantenehotellregler trer i kraft

Fra og med mandag må du i karantenehotell i minst en uke om du har vært på en unødvendig utenlandsreise. Men ingen stanser deg fra å reise hjem.

– De har en plikt til å gjennomføre karantenen, men vi kan ikke gjøre noe hvis de velger å unndra seg, sier Roger Sandum i Ullensaker kommune til NTB.

Natt til søndag forlot en mann i 50-årene karantenehotell ved Oslo lufthavn, Gardermoen. Han ble ikke pågrepet.

– Vi pågriper ikke folk for å forlate hotellene, men nøyer oss med anmeldelse, sa operasjonsleder Terje Skaftnes i Øst politidistrikt til NTB.

Dermed kan mannen vente en bot, som etter bøtedirektivet skal ligge på om lag 20.000 kroner. Det kan også en kvinne i 60-årene, som forlot flyplassen i en ventende bil, og senere ble stoppet i Ås kommune og bøtelagt.

Politiet holder ikke vakt

Øst politidistrikt bekrefter at de ikke vil stanse personer som forlater karantenehotellet før tiden.

– Innreisekarantene er en plikt den enkelte har. Det er ikke slik at politiet har vakthold ved hotellene for å hindre reisende i å avbryte karantenen. Slike forhold blir altså fulgt opp med anmeldelser i ettertid, skriver distriktet i en uttalelse.

De legger til at hovedregelen er at kommunen som hotellet ligger i, skal skrive anmeldelsen.

Kommunen må kjøre smittede hjem

Fra 1. april må alle vise en negativ test på grensen som er mindre enn 24 timer gammel, samt ta en ny hurtigtest ved ankomst til Norge. Dersom man har vært på en nødvendig utenlandsreise, men tester positivt for koronavirus, er det kommunens ansvar å ordne transport hjem.

– De som er i innreisekarantene, kan reise med kollektivtransport, men da med munnbind om man er over tolv år. Hvis man tester positivt, er det krav til isolasjon, og da bør kommunen tilby smittevernfaglig transport til det stedet man skal i isolering. Kommunene har fått ekstra midler for å dekke slik transport, skriver Helse- og omsorgsdepartementet til NTB.