Ta lærdom av de gode prosessene

Onsdag ble vinnerne av prisene Årets Bygg, Årets Anlegg og Årets Trebyggeri kåret. Disse vinnerne, og alle de nominerte prosjektene, viser på en god måte hva som kan skapes av byggenæringens aktører. Og kan forhåpentligvis være til inspirasjon for andre som skal realisere sine utbyggingsprosjekter.

Juryene hadde i år en virkelig tøff oppgave med å kåre de aller beste prosjektene som ble ferdigstilt i 2019. Mange prosjekter kunne nådd helt opp, men det var verdige vinnere som sto igjen i de tre kategoriene. Prosjektene er flotte i seg selv, men det er ikke minst valgene som ble tatt rundt hvordan man ønsket, og ikke minst klarte å fullføre, selve utbyggingsprosessene som har vært med på å skape de gode sluttresultatene. Mange kan legge gode planer og designe flotte bygg, men det trengs også god planlegging og en skaperkraft for å klare å gjennomføre en prosess som kan skape et godt sluttprodukt. Og skal man klare å skape de virkelig gode resultatene er nesten utelukkende vinneroppskriften et godt samspill både i planleggings- og gjennomføringsfasen. Dette viser seg å gå igjen hos alle vinnerprosjektene som er blitt trukket frem av juryene de senere årene, og var også noe juryleder i prisene for Årets Bygg og Årets Anlegg 2019, Kjersti Folvik, dro frem i sin begrunnelse av vinnerkandidatene. Finansparken i Bjergsted stakk til og med avgårde med seieren i to kategorier. I tillegg til Årets Bygg, ble de kåret til Årets Trebyggeri 2019.

Mange utbygginger kan være spesielle og gode på sine måter, men det er totalinntrykket som veier tyngst i disse prisene. Skal man klare å skape et godt totalprodukt må man han et godt samarbeid gjennom hele gjennomføringsfasen. Dårlig samarbeid vil ofte kunne føre til en serie av utfordringer, også med tanke på HMS, kvalitet og hvordan man skal fullføre sluttoppgjøret etter at selve bygget står ferdig realisert. Det viser seg at det ikke alltid er like enkelt i praksis å få til dette som man planlegger for. Derfor er det dessverre mange prosjekter som kommer skeivt ut, og det er ikke tvil om at det er mange trøblete prosjektgjennomføringer rundt om i landet. Med mange tusen prosjekter som hvert år blir fullført, vil det selvsagt være et stort strekk i feltet. Inntrykket er likevel at tingene ser ut til å gå i riktig retning. Stadig flere ser at hvordan man utfører en prosjektgjennomføring i stor grad faktisk vil gjøre store utslag på produktet man til slutt sitter igjen med.

Vi håper derfor mange virkelig ser på mulighetene til å lære av de som lykkes. Det er mange prosesser som kan kopieres selv om prosjektene i seg selv er ulike i både form og innhold. For det gjennomføres hvert eneste år utrolig mange flotte prosjekter som representerer den beste læringsarenanen som kan oppdrives. Tradisjonelt har aktørene i næringen ikke vært dyktige nok til å lære av hverandre. Forhåpentligvis vil man bli flinkere også innen dette området.