Foto: Sindre Sverdrup Strand

Uvanlig sterk vekst - Boligprisene opp 0,2 prosent i juni

Boligprisene fortsetter å stige unormalt mye. Korrigert for sesongvariasjoner, steg de med 0,8 prosent fra mai til juni.

Størst oppgang hadde Oslo og Asker, med henholdsvis 1,3 og 1,1 prosent. Utviklingen underbygger inntrykket av en tredeling i boligmarkedet, der Oslo og Østlandet gjør det bedre enn resten av landet som har en relativt normal vekst. Unntaket i andre enden av skalaen er Stavanger og Sandnes, som henger uforholdsmessig langt etter.

– Juni ble nok en måned med sterk prisvekst i det norske boligmarkedet. I løpet av de siste ti årene er det kun i 2009 hvor vi har hatt en sterkere prisvekst på landsbasis i juni og første halvår. Boligprisveksten er først og fremst drevet av utviklingen i østlandsområdet, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Oppjusterer prognosen

Boligprisene er nå 7,3 prosent høyere enn for 12 måneder siden, viser de siste tallene fra Eiendom Norge. Også på tolvmånedersbasis er utviklingen sterkeste på østlandet, først og fremst i Oslo og på Hamar, hvor prisene har steget med henholdsvis 13,4 og 11,5 prosent.

Prisutviklingen i første halvår har vært sterkere enn meglerne ventet ved inngangen til 2016. Eiendom Norge reviderer derfor sine prognoser opp fra 3-5 prosent prisstigning til 7-8 prosent for året som helhet sammenlignet med 2015.

– Boligprisveksten i Oslo og store deler av Østlandet viser få tegn til å bremse, og vil også prege boligmarkedet utover høsten. Markedet i Stavanger ser ut til å stabilisere seg med en nedgang på kun 1,0 prosent samlet i første halvår, sier Dreyer.

Få boliger til salgs

Det tok i gjennomsnitt 30 dager å selge en bolig i juni i år, mot 29 dager i juni 2015. Av de største byene var det kortest salgstid i Oslo og Fredrikstad der det i gjennomsnitt tok henholdsvis 13 og 16 dager å selge en bolig. Lengst tid tok det i Stavanger og Kristiansand med henholdsvis 69 og 57 dager.

– Det kan ikke gjentas ofte nok at tilstrekkelig boligbygging er prisdempende. Det er derfor essensielt at kommunene på Østlandet er bevisst sin rolle i boligmarkedet, og har effektive behandlingsprosesser og regulerer nok tomter til boligprosjekter for bygging, sier Dreyer.