På tide å stå sammen

Arbeidsledigheten i Norge er på det høyeste nivået på lang tid. Ledigheten er i stor grad konsentrert om deler av Vestlandet. Nå diskuterer enkelte om hvor stort problem dette er for landet totalt sett eller om dette er en utfordring for Vestlandet.

Ikke minst har politikerne, med Høyre og Ap i fokus, kjeklet om man har tatt problemet nok på alvor, om det er gjort nok og om man har kommet på banen tidsnok. Dette er selvsagt lite fruktbart. Det er bare å innse at vi har en utfordring, og man må se til at gode tiltak settes inn for å motvirke utviklingen av ledigheten, for det er lite som tyder på at nedbemanningen innen olje og gass vil stoppe opp med det første.

Regjeringen har vært på banen og varslet løsninger i lengre tid, og i forrige uke ble dette mer konkretisert, med flere tiltak i en pakke som skal motvirke noen av utfordringene med den stigende ledigheten. Dette er en god start, men flere tiltak må også legges frem.

Norge befinner seg nå i en helt spesiell situasjon - en situasjon vi ikke har sett i dette landet på lang tid. Dette krever også spesielle tiltak og løsninger. Da er det viktig at politikerne på Stortinget og i regjeringskontorene ser på denne utfordringen med samme virkelighetsforståelse. Dette er en felles utfordring, og løses best med brede forlik og tiltak som treffer vidt. Dette er utfordringer som er for viktige til at man skal jobbe for å score politiske poenger. Her må alle gode krefter løfte i felles flokk – uansett hvor vanskelig dette kan synes å være om man ser på utfordringen med ulike øyne.

Norge står nå midt oppe i flere ulike problemer. Vi har i tillegg til ledighetsutviklingen en flyktningkrise som er helt uvanlig. Dette tar naturlig nok, som det skal gjøre, mye oppmerksomhet fra politikerne. Her blir det viktig ha to tanker i hodet samtidig.

Regjeringen står overfor en sjelden vanskelig oppgave i norsk målestokk. Det skal bli spennende å se hvordan dette vil utvikle seg fremover. Vil den økende ledigheten forsterke polariseringen mellom høyre- og venstresiden, eller vil man etter hvert innse at felles løsninger vil være det beste for landet? Vi håper man kan komme frem til gode felles løsninger et bredt flertall kan stå bak. Utfordringene som nå ligger og venter fortjener mer enn at man står på hver sin side og skyter på hverandre med mer eller mindre gode retoriske poenger.