Beslutningen som måtte komme

Onsdag ettermiddag kom avgjørelsen. Nye Deichmanske hovedbibliotek blir ikke stående som et hull i bakken i Bjørvika, men skal fullføres. Dette var en beslutning den nye byrådslederen rett og slett ble nødt til å gå for.

Byrådet bestemte for et par uker siden å stanse prosjektet og gå noen ekstra runder for å se nærmere på kostnadene. Utfordrende grunnarbeid som man strengt tatt man burde ha klart å forutse ville bli vanskelig, har ført til forsinkelser og har gitt et dyrere prosjekt enn først planlagt og vedtatt. Høyere estimerte driftskostnader, som man også strengt tatt burde kunne forutsett, skal også ha vært en medvirkende årsak til at byrådet ønsket å ta en ekstra kvalitetssikring før man kunne bestemme seg for om prosjektet skulle skrinlegges eller om Oslo skulle få sitt etterlengtede nye bibliotek.

Byrådsleder Raymond Johansen og co undervurderte nok reaksjonene fra bortimot alle samfunnslag når de bestemte seg for å stoppe videre fremdrift og kom med signaler om at hele prosjektet kunne bli stanset for godt. Reaksjonene har vært mange og sterke – og den massive støtten for en fullføring av prosjektet, førte til at man ikke hadde annet valg enn å fortsette byggingen. Hadde man nå skrinlagt prosjektet, og kastet hundrevis av millioner på båten, hadde det væt en komplett skandale, og ville vært noe mange aldri hadde tilgitt byrådet.

Prosjektet er blitt dyrere enn først antatt, og byrådet har nå lagt 388 millioner kroner på bordet for å få fortgang i arbeidene. Dette er selvsagt mye penger, og man vil nok kunne argumentere for at disse pengene er det stort behov for andre steder i kommunen. Det er selvsagt vanskelig å sette viktige og nødvendige behov opp mot hverandre – det er likevel slik at Oslo by trenger et nytt bibliotek av denne typen. Det har vært planlagt bygd i mange tiår, og når man først hadde bestemt seg for å gå for en storstilt utbygging, hvor Ap også var en del av et bredt politisk flertall for bygging, må man fullføre – selv om det svir litt ekstra.

Ett av kravene for en videre utbygging er at 7.500 kvadratmeter, av bygningsmassen på ca. 20.000 kvadratmeter, skal gå til utleie til andre formål. Det burde være greit for de fleste parter. Med denne beliggenheten burde det ikke være noen problemer med å få andre formålstjenlige aktører til å bli en del av det spektakulære bygningskomplekset, spesielt ikke med rabatterte leierpriser som det her skal bli snakk om.

Eiendomsbyråd Geir Lippestad (Ap) blir nå ansvarlig for å få prosjektet vel i havn, og sikre at budsjettet på 2,9 milliarder ikke på ny skal sprekke. Vi får håpe man nå har tatt nok i med å estimere de totale kostnader. Man er fortsatt ikke ferdig med å gjennomføre de kompliserte grunnarbeidene, så dette må først komme i mål, før man kan si man er på trygg grunn. Her er det viktig å få på plass både de riktige til å styre prosjektet og til å utføre selve jobben. Man tåler åpenbart ikke flere store problemer.

Nå ligger alt klart for at byen skal få sitt bibliotek om noen år – det vil bli en berikelse for byen – selv om den blir noen kroner fattigere.