Solcelle-gründer Morten Meier (i midten) mener solcelleteknologien nå er så rimelig at solenergi snart kan bli lønnsomt i Norge. Leder av kraftforvaltningen i LOS Energy, Andreas Myhre (til venstre) og Anders Gaudestad, administrerende direktør i LOS er spente på utviklingen. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Lysning for solenergi i Norge

Prisen har gått ned, og energiproduksjonen har gått opp i solcelleteknologien.

Det skriver kraftleverandøren LOS i en pressemelding fredag.

– Solcelleteknologien har tatt kvantesprang samtidig som prisen på solceller er redusert til en brøkdel. Kombinasjonen gjør at solenergi er i ferd med å bli lønnsomt også i Norge, sier Morten Meier i Sun-Net.

Sun-Net har blant annet spesialisert seg på markedsføring og salg av solceller innebygget i takstein.

– At solenergi ikke kan bli lønnsomt i Norge, er en myte. I Sør-Norge er det like mye sol som i Sør-Tyskland, sier Meier i pressemeldingen.

Tyskland er en stormakt på utnyttelse av solceller.

Meier peker på for lave strømpriser i Norge når han skal forklare solenergiens trege start i landet, og han får støtte fra kraftforvalter Andreas Myhre i LOS Energy.

– Solenergi er i dag ikke konkurransedyktig, så vi er avhengig av endringer i markedet før vi ser solpaneler i stort omfang i Norge. Endringene kan være lavere priser på solpanelet, kanskje som følge av ny teknologi – eller subsidier og andre tilskuddsordninger, sier Myhre.

Ifølge pressemeldingen er man dog på vippepunktet hvor solenergi blir lønnsomt også her i landet. Det er ventet et fortsatt prisfall, og utvikling av nye teknologier gir enda bedre utnyttelse, skriver LOS i meldingen.

Taksteiner med innebygde solceller har så langt kun vært lansert som prøveprosjekt i Norge, men i 2016 håper Sun-Net å være klar for lansering, heter det i pressemeldingen.