Illustrasjon: MAD Arkitekter.

Her vil arkitekter skape liv med et 29 etasjers høyhus

MAD Arkitekter mener et 29 etasjer høyhus vil tilføre arbeidsplasser, boliger og døgnaktivt byliv på gateplan på Helsfyr.

Helsfyr er en del av Hovinbyen, et område som er en av Oslo kommunes hovedsatsingsområder for å ta unna den enorme folkeveksten som er ventet i hovedstaden. 

- I nabolaget til Grenseveien 90 er det allerede flere nybygde og renoverte kontorbygg av betydelig størrelse. Flere andre er under planlegging, men det vi mener mangler, er klare ideer om hvordan Helsfyr kan bli til ikke bare by, men en god by, skriver MAD Arkitekter i en pressemelding.

Med 29 etasjer som både tilfører en mengde arbeidsplasser samt boliger med god utsikt og en T-banestasjon på dørstokken, vil et høyhus bidra til å sikre den kritiske massen som skal til for å døgnaktivt liv på gateplan, mener arkitektene.

Men til tross for at det luftige forslaget teller 29 etasjer, mener MAD Arkitekter at høyden i seg selv er ikke viktig.

- Det handler om de funksjonene og den effekten som et lite fotavtrykk med mange etasjer oppå muliggjør. Og for oss er Grensenveien 90 et utmerket eksempel på dette.

Arkitektene peker på Folketeater-bygningen ved Youngstorget i Oslo som en viktig inspirasjonskilde. De kaller Folketeater-bygningen for Oslos eneste vellykkede høyhus. Det gjør de fordi:

  • bygget har en høy sokkel ned mot gateplan med et rikt utvalg butikker, utesteder, kafeer og svært utadrettet aktivitet
  • bygget har en kontordel som er iblandet kulturtilbud med Folketeateret inkludert i bygningskroppen.
  • bygget har mange arbeidsplasser.
  • det har et offentlig tilgjengelig utested, Stratos, på taket.

- Nøkternt sett er dette huset alene den sentrale årsaken til at Youngstorget er hjertet i Oslos uteliv. Den sentrale beliggenheten har mindre å si, det finnes nok av åpne rom i Oslo sentrum som ligger øde og forlatt, mener MAD Arkitekter.