Avdelingsdirektør Karen Marie Glad Visnes i Plan- og bygningsetaten under Byggedagene. Foto: Trond Joelson

Halvveis til bedre byggesaksbehandling

Plan- og bygningsetaten i Oslo har gjennomført 30 av 60 tiltak i BBS-prosjektet (Bedre byggesaksbehandling).

Avdelingsdirektør Karen Marie Glad Visnes i Plan- og bygningsetaten inntok scenen under Byggedagenes andre dag, torsdag, under temaet «FOU-prosjekter som vil endre næringen».

– I 2012 fikk vi mye kritikk for saksbehandlingen i Plan- og bygningsetaten. Dette opplevde vi selvfølgelig som ubehagelig, men vi valgte å ta tak i det, fortalte Visnes for Byggedagene-publikumet.

Samlet kreftene

Etaten tok kontakt med en rekke sentrale aktører innen arkitektmiljøet i Oslo, og senhøsten 2012 ble et samhandlingsprosjekt for bedre byggesaksprosesser opprettet. Siden den gang har Arkitektbedriftene i Norge, Norsk Eiendom, Byggenæringens landsforening (BNL), Direktoratet for byggkvalitet og Plan og bygningsetaten jobbet målrettet mot en ny og bedre hverdag for byggesaksbehandling i hovedstaden.

– Det er også viktig å spre denne kunnskapen utenfor Oslo, understreket Visnes.

Tidligere i år holdt Plan- og bygningsetaten et Storbrukerforum i sine lokaler for å presentere sluttrapporten for BBS-prosjektet 2013. Byggeindustrien kunne den gang rapportere på papir og nett at etaten hadde kommet frem til 60 ulike tiltak for bedre byggesaksbehandling.

Halvveis i mål

Allerede på dette tidspunktet var flere av tiltakene gjennomført, og mange var i gjære, men under Byggedagene kunne Karen Marie Glad Visnes avsløre at hele 30 av tiltakene nå er gjennomført. Kun syv av tiltakene er ennå ikke påbegynt utført.

Aktiv dialog, felles kompetansebygging for etaten, tiltakshavere og ansvarlige søkere, selvbetjente brukere og varig brukerdialog er veien Plan- og bygningsetaten har valgt for å forbedre byggesaksbehandlingen i Oslo.

Visnes understreket at denne varige dialogen ikke kun må gå mellom etaten og brukerne, men også mellom aktørene selv, og i større grupper gjennom fremtidige brukerforum.

Les etatens 60 tiltak her.