Professor og direktør ved Stanford-instituttet Center for Integrated Facility Engineering (CIFE), Martin Fischer. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Arrangerer webinar om verdens største VDC-sertifiseringsprogram

Mandag arrangeres et webinar om verdens største VDC-sertifiseringsprogram av NTNU og Stanford University, som starter i august 2019. 120 er påmeldt av 200 plasser allerede.

Instituttleder Carl Thodesen og professor Eilif Hjelseth ved Institutt for bygg og miljøteknikk (IBM) ved NTNU ønsker å bidra til å løfte kunnskapsnivået i og konkurransekraften til BAE-næringen i Norge.

19. august i år starter derfor et sertifiseringsprogram i VDC, som er verdens største – og det vil vare frem til 15. mai 2020. Programmet er utformet i samarbeid mellom NTNU, NTNU Videre, Center for Integrated Facility Engineering (CIFE) ved Stanford University, Stanford Centre for Professional Development (SCPD) og VDC-nestor/professor Martin Fischer, som allerede har gjestet Norge flere ganger for å kurse den norske bygg- og anleggsnæringen i VDC.

Gjennom tre programsamlinger over to semester med mentoroppfølging og oppgaver mellom samlingene skal 200 entreprenører, rådgivende ingeniører, leverandører og byggherrer kurses i VDC, i implementeringen av VDC og i praktisk anvendelse av VDC i egen organisasjon eller prosjektet.

Mandag 3. juni klokken 16 til 17 arrangeres det et webinar om VDC-sertifiseringsprogrammet som gjennomføres høsten 2019. Da kommer professor Martin Fischer fra CIFE og Stanford University og vi håper flere norske VDC-mentorer til å snakke om VDC-programmet og VDC med fagansvarlig professor Eilif Hjelseth - NTNU og VDC-mentor Lars Chr Christensen – NTNU, som webinarledere.

- På webinaret kommer vi til å lære mer om Virtual Design and Construction - VDC-programmet. Programmet tilbyr det samme innhold og metoder og verktøy som har vært undervist de siste elleve årene på Stanford University av Martin og kollegaer på CIFE og på master programmet og til amerikanske og skandinaviske firmaer i BAE-næring. Eneste forskjell er at de norske deltakerne denne gangen vil bli veiledet av norske VDC-eksperter, og derfor vil mye av instruksjon og interaksjon også bli på norsk mellom samlingene. Det tror vi vil øke forståelse og redusere terskelen i forhold til kompetansebygging sier Hjelseth.

- VDC er i økende grad en foretrukket metode for å organisere og lede prosjekter både i Norge og rundt i verden, fordi den forbedrer bygge- og anleggsprosjekters gjennomføring ved å kombinere fokus på nøkkelytelsesindikatorer (KPIer eller måleparametre) med moderne samhandlings- og produksjonsledelsesmetoder understøttet av moderne teknologi. Det er en helhetlig prosjektgjennomføringsmetodikk utformet av CIFE for BAE-næringen for bedre å adressere mange fasetterte problemstillinger i byggeprosjekter gjennom å bedre utnytte god erfaring, beste praksis og innovative prosjekterings- og ledelsesmetoder, sier Christensen.

- Byggherrer høster effekt av VDC fordi de øker sannsynligheten for å motta en bygning eller et anlegg som de virkelig trenger og som yter; prosjekterende drar nytte av VDC fordi de øker sannsynligheten for å oppnå sin designvisjon for prosjektet, entreprenører høster effekt av VDC fordi det kan bidra proaktivt til å øke byggbarhet og produksjonsvennlighet av byggverket og leverandører kan dra nytte av en mer ensartet prosjektgjennomføringsmodell som forenkler leverandørprosjektering og leveranser . Byggherrer må lære hvordan de skal definere sine krav på en målbar måte og sette opp en prosjektorganisasjon som virkelig utnytter sin kunnskap og ekspertise hos alle involverte i prosjektteamet på riktig måte og med god timing. Prosjekterende må lære hvordan de skal innarbeide og administrere mange flere prosjektføringer og aspekter i parallell i design og prosjekteringsfasen enn det som er vanlig i dag. Entreprenører må lære å bli mer proaktive prosjektdeltakere i tidlig fase og la sin stemme bli hørt. Leverandører må også lære å bli mer proaktive og også lære å produktutvikle og utfordre prosjekter på plattformtenkning som muliggjør design for produksjon og montasje, sier Fischer.

VDC er et rammeverk som skal bidra til mer tverrfaglig samarbeid, bruk av BIM, endrede arbeidsprosesser og bedret målstyring. Samlebegrepet Virtual Design and Construction omfatter fem konsepter: 1) Samprosjektering (Integrated Concurrent Engineering - ICE), 2) Bygningsinformasjonsmodellering (BIM), 3) Prosess- og produksjonsledelse (PPM), 4) Målstyring (Metrics) og 5) Måloppnåelse (Prosjektmål + Kunde-/forretningsmål + Samfunnsmål)

- Webinaret vil introdusere VDC og forklare hvordan dette «verdens største VDC program» vil utstyre deltakerne med en holistisk forståelse av VDC, spesifikk kunnskap om hovedelementene i VDC og lære dem om hvordan lede anvendelse av VDC i sine prosjekt eller i sitt firma, sier Christensen.

VDC-mentoren i programmet er pr i dag er; Eilif Hjelseth - NTNU, Lars Christian Christensen - NTNU/multiBIM, Frode Drevland - NTNU, Kamalan Rashasingham - NTNU, Hallgrim Hjelmbrekke - Multiconsult/NTNU, Gunnar Skeie - Kruse Smith, Bjørg Egeland - Multiconsult, Hermann Smith - Multiconsult, Henning Vardøen - Bane Nor, Johnny Rimestad - NIRAS, Katrin Johannesdottir - Skanska, Steinar Rasmussen - Hærhe, Thomas Iversen - NCC, Tom Paulsen - Veidekke og Øyvind Børstad – HENT. Alle disse mentorene skal også på mentorkurs på Stanford University 11. til 18. juni for å bli sertifisert som VDC-mentorer. Der skal de undervise sveitsiske VDC-programdeltakere som en del av opplæringen.

Per i dag er det over 120 påmeldte deltakere på det som sier å være verdens største VDC-program og det er kun 80 plasser igjen.

Påmelding til webinaret om VDC-programmet mandag 3. juni finner du her.