Illustrasjon: Dorte Mandrup
Prislappen på «The Whale» øker med 23 millioner etterarkeologiske funn
Andøy kommune frykter at arkeologiske funn kan sette kjepper i hjulene for det planlagte opplevelsessenteret «The Whale».
Oppdaget hellegulv fra vikingtiden
Andøy kommune skriver i en pressemelding at Andøyposten nylig kunne fortelle at arkeologer har oppdaget et hellegulv fra vikingtiden, et udatert stolpehull og en større trekonstruksjon i området hvor opplevelsessenteret «the Whale» skal bygges.
Ifølge Nordland fylkeskommunes kulturminneavdeling betyr dette at den tilgrensende gårdshaugen omfatter et større område enn tidligere registrert. Haugen er automatisk fredet etter kulturminneloven, og kan komme i konflikt med utviklingen av området, skriver Andøy kommune i meldingen.
Kommunen beskriver hvalsenteret som en stor og viktig turistattraksjon som nå risikerer å bli stoppet av verneinteresser.
– Det største løftet for reiselivet i Nord-Norge risikerer å bli stoppet av et udatert stolpehull. Hva gjør man når kulturminner kommer i konflikt med utvikling? spør kommunen.
Vil gå videre med byggingen
Styreleder Børre Berglund i «The Whale» forstår viktigheten av de arkeologiske funnene som er gjort, men han legger ikke skjul på at det ikke er rom i budsjettet for en ekstrakostnad på 23 millioner kroner. Han sier imidlertid til NRK at prosjektet er såpass viktig for reiselivet og næringsutviklingen i Andøy kommune, at de i et styremøte har besluttet å gå videre med byggingen.
– Det er søkkandes mye penger, og vi holdt på å ramle av stolen da vi fikk vite dette. Vi har på ingen måte en slakk i vårt budsjett som gjør at vi kan sluke 23 millioner kroner uten videre, sier Berglund til NRK.
Han ønsker nå å diskutere kostnadsbildet og eventuelle justeringer i prosjektet med fylkeskommunen.
Ønsker ikke å stoppe prosjektet
Det er Nordland fylkeskommune som bestemmer hvor omfattende de arkeologiske utgravingene blir og utgravingene kan ifølge arkeolog Trine Johnsen starte så fort Andøy kommune vedtar en reguleringsplan for området.
Johnsen understreker overfor NRK at fylkeskommunen ikke har ønsker om å stanse prosjektet.
Prislapp på 350 millioner
«The Wale» er tegnet av det danske arkitektfirmaet Dorte Mandrup og har fått mye oppmerksomhet også utenfor Norge. Prosjektet har en antatt prislapp på 350 millioner kroner.
Ifølge Andøy kommune ligger senteret an til å bli en attraksjon i verdensklasse. Brita Erlandsen, næringssjef i Andøy kommune er derfor opptatt av at et hellegulv fra vikingtiden og et udatert stolpehull, ikke stikker kjepper i hjulene for de viktige prosjektet.
– Andøy har i over 30 år vært verdensledende innen hvalturisme, og er det eneste stedet i Europa hvor man kan oppleve hval året rundt. “The Whale” vil bli viktig både for utvikling av stedet og kunnskap om hval, sier hun.
Vil lære av andre
Andøy kommune ønsker nå å lære hvordan andre kommuner har håndtert lignende konflikter mellom vern og utvikling. I meldingen fra kommunen peker de på et nytt næringsbygg som skulle oppføres i Trondheim i 2016, men hvor det ble oppdaget rester av det som ble antatt å være Klemenskirken. Utfordringen ble løst ved at funnet ble integrert i det ferdige bygget, melder Andøy kommune.
– Vi ønsker å lære av hvordan andre har møtt problematikken. Er det mulig å få til både vern og utvikling? Derfor inviterer vi nå til en konferanse 6. februar med fokus på den vanskelige tematikken rundt vern og utvikling, opplyser Erlandsen.
– Vi har respekt for kulturminnene. Med denne konferansen ønsker vi å sette fokus på hvordan vi kan finne løsninger som ivaretar hensynet til både vern og utvikling, avslutter hun.