Illustrasjonsfoto.

Anleggsmaskinleverandører spente på korona-konsekvenser

Volvo Maskin og Nasta har så langt ikke merket noe stor brems i anleggsmaskinmarkedet. Begge leverandører er usikre og spente på hvordan koronaviruset vil påvirke markedet de kommende ukene og månedene.

Gunnar Thorud, administrerende direktør i Volvo Maskin.

Både Nasta og Volvo Maskin har fortsatt relativt normal drift utover at de selvsagt følger retningslinjene som Folkehelseinstituttet og myndighetene har kommet med for å hindre spredning av koronaviruset.

– Utenom det å følge myndighetskrav og ta vare på egne ansatte, så er vi nå mest opptatt av å sikre oppetid for kundene som har maskiner i drift. I tillegg har vi selvsagt også fokus på nye maskinleveringer. Vi har mye maskiner som skal leveres, og det må vi få gjort på en best mulig måte. Samtidig kommer det også nye order som vi må håndtere, sier administrerende direktør Gunnar Thorud i Volvo Maskin til Byggeindustrien.

Vanskelig å spå konsekvenser

Han forteller at Volvo Maskin har kansellert alle aktiviteter som de hadde planlagt i den kommende perioden, men utover det synes Thorud det er svært vanskelig å si noe om hvor store konsekvenser koronaviruset vil få for Volvo Maskin i 2020.

Vi har lagt noen interne planer for vår egen del i forhold til å prøve å forutse hvordan dette vil påvirke oss de kommende ukene og månedene, men der veldig vanskelig å spå noe rundt den videre utviklingen. Mye er uvisst og det er mange ubesvarte spørsmål. Vi må egentlig bare ta det litt dag for dag, fastslår Thorud.

Salgssjef Lars Engmark i Nasta.

Forventer at bildet vil endre seg

Salgssjef Lars Engmark i Nasta sier til Byggeindustrien at det har vært en bra start på året, og at aktiviteten foreløpig ikke er veldig påvirket av koronaviruset. Han forventer imidlertid at bildet vil se annerledes ut om kort tid.

– Det er umulig å spå hva som skjer, men jeg tror nok vi vil merke dette ganske godt. Det tar litt tid å bremse opp den gode farten vi hadde i forrige uke, men hvordan vi ser på dette om en til to uker er vanskelig å si, sier Engmark.

Har maskiner på lager

– Ser dere utfordringer med tanke på tilgang på nye maskiner?

– Det meste av Hitachi-deler produseres i Japan og settes sammen ved monteringsfabrikker i Nederland. Foreløpig har vi ikke hørt om noe produksjonstopp i hverken Japan eller Nederland, men det kan jo skje. Nasta har en innkjøpspolitikk der vi prøver å bygge opp maskinlageret tidlig på året. Sånn sett er vi nok ganske heldig stilt. Vi har bra med maskiner tilgjengelig i Norge, men stopper det opp hos Hitachi vil det selvsagt skape utfordringer, sier Engmark.

Direktør Tone Lindberg Grøstad i Maskingrossisternes Forening (MGF).

Få MGF-medlemmer har meldt om utfordringer

Direktør Tone Lindberg Grøstad i Maskingrossisternes Forening (MGF), sier til Byggeindustrien at det foreløpig er få medlemsbedrifter som har kontaktet MGF med store utfordringer som en følge av koronaviruset.

– Inntrykket mitt er at mange av våre medlemmer var tidlig ute med å iverksette tiltak. I første omgang tror jeg de fleste bedriftene har konsentrert seg om å tenke smittevern, og få folk som har vært på reise i karantene. Enda er vi på et nivå der det handler mer om planlegging og arbeidsgiveransvar, enn om kontraktuelle leveranser, sier Grøstad til Byggeindustrien.

– Hvis dette utvikler seg slik man forventer, så vil vi selvsagt se en endring. For eksempel kan vi komme dit at det ikke er behov for å drive maskinservice på byggeplasser fordi de er stengt, eller man kan komme i en situasjon der tilgangen på serviceteknikere er begrenset på grunn av smitte eller karantene. Vi har allerede få serviceteknikere i Norge, så her er det ikke mye å gå på, sier Grøstad.