Puss opp i hage og uterom med stein

Planlegger du å bruke litt av ferien til å oppgradere hagen eller innkjørselen? Belegningsstein av betong er blitt populært blant norske hageeiere. Med det store utvalget av farger og typer er det mange muligheter for oppgradering av utearealet. (Bildekarusell)

Publisert Sist oppdatert

Enten det er som innslag i en nydelig anlagt hage eller som praktisk innkjøring til hus og garasje, dekorerer og forskjønner belegningsstein mer enn kanskje noe annet materiale.

Bruk noen sommerdager til å ruste opp utemiljøet. Det er slett ikke vanskelig, og heller ikke så dyrt som du tror.

Hus omkranset av vakker belegningsstein har noe eget over seg. Kanskje er det fordi det nesten oser av – om ikke velstand, så i hvertfall atmosfære og velstelthet. Praktisk og lettstelt er også steinlagte uteområder.

Belegningsstein i private hager og hjem er derfor etter hvert blitt svært populært også i Norge, men vi har mye og ta igjen. Århundrer tradisjon og bruk i andre land er et imponerende skue når man besøker byer og tettsteder litt lenger sør.

Betongprodukt
Dagens belegningsstein produseres av sand og sement i store fabrikker og i et stort utvalg av former, farger og kvaliteter. Denne produksjonsformen er ensbetydende med stein til overkommelige priser.

I dag er det derfor nærmest ubegrensede muligheter for hvordan du kan utsmykke hus og hage med en praktisk og tilnærmet vedlikeholdsfri belegningsstein for en forholdsvis rimelig penge. Det koster litt i innsats og noe sparepenger, men du får det mangedoble igjen i form av atmosfære og uovertruffen slitestyrke.

Valg av stein
De ulike produsentene av belegningsstein tilbyr alle flere typer og i mange farger. Som belegningsstein mener man også kantstein og andre spesialsteiner. De samme produsentene tilbyr dessuten heller i større formater, samt forskjellige blokker som du kan bruke til å lage støtte- og hagemurer.

Ta en rundtur i forskjellige byggvarefirmaer og be om brosjyrer. De fleste av disse er gode inspirasjonskilder og viser deg med bilder hvordan forskjellige steintyper harmonerer på ulike plasser.

Tenk helhet
Før valg av belegningsstein, er et tips å tenke helhet. Velger man en farget stein, for eksempel i en oppkjøring og foran garasje, kan det være uheldig å blande inn en ny farge for bruk i stier og ganger i selve hagen. Bruk derfor litt tid på å planlegge hva som vil bli mest pent og funksjonelt rundt huset og i hagen.

Husk at belegningssteinens tykkelse og form har innvirkning på stabiliteten og levetiden på dekket du skal legge. Viktig for kvaliteten på dekket er også at fugene etterfylles godt. Velg steinkvalitet ut fra hvilken belastning og trafikk du forventer på underlaget. Er du i tvil, spør forhandleren der du har tenkt å kjøpe steinen.

Før du setter i gang
Det er viktig å husk på at veien eller plassen som skal steinlegges får et tilstrekkelig fall slik at vannet ikke blir liggende, men ledes vekk. På den måten unngår du glatte og isete områder på vinteren.

Et avrettingslag er underlag for belegningssteinene og har flere formål. Det primære formålet er å utjevne mindre ujevnheter som alltid vil være tilstede på bærelagets overflate. Utover dette skal det utlikne små variasjoner i tykkelsen (normalt 2-3 mm) som steinene har, og dessuten virke som et trykkfordelende lag mellom belegningsstein og bærelag.

Det kan virke som litt av en jobb å steinlegge en oppkjørsel eller område rundt huset, men arbeidet kan utføres på en helg om arealet ikke er altfor stort.

Ring gode venner og overbevis dem om at dette er noe de kan ha glede av å lære. For de setter nok i gang med belegningsstein de også, når de ser hvor flott det blir rundt huset ditt.

Dersom du ikke ønsker eller har mulighet til å gjøre jobben selv, ta kontakt med anerkjente steinleggere eller anleggsgartnerfirmaer i ditt nærområde.

Du finner en oversikt over anleggsgartnerforetak på www.naml.no.

Det var flere utstillere som viste belegningsstein på Hagemessen på Lillestrøm tidligere i år. Se bilder fra flere av disse i bildekarusellen under.

Les også: Få mer ut av hagen med støttemurer.

Denne artikkelen er skrevet av Belegningsstein.info.

Powered by Labrador CMS