Foto: Ivan Brodey

A-lab og Møller med solcellesamarbeid

Arkitektkontoret A-lab og Møller Eiendom har gjennom sommeren avduket solcelledrevne elsykkelutleie og åpnet sittegrupper med solcellepaneler på taket og lademuligheter for telefon og elsykkel i Oslo.

Det skriver A-lab i en pressemelding fredag.

Møller Eiendom kontaktet i utgangspunkt A-lab for å utvikle en solcellecarport for elbiler.

Foto: Ivan Brodey

– Møller ga oss frihet til å tenke utenfor boksen og leke med tanker om hva solcellekraft kan utrette i et bylivsperspektiv. I samarbeid med solcelleeksperter og dyktige ingeniører, skapte vi flere forskjellige solcellekonsepter i stedet for bare én stor carport som var utgangspunktet, forteller Julie Sjøwall Oftedal, partner og strategisk leder i A-lab.

Konseptet består av SunBike, et samarbeidsprosjekt med Oslo kommune, for utleie av solcelledrevne el-sykler, og SunTree, som er benker med mulighet for blant annet lading av sykler, mobiltelefoner og elektrisk grill. Med seg i prosjektet har A-lab og Møller hatt Multiconsult, DIFK og Timber.

– Ingen av oss kunne kommet på disse tingene alene. Det var spesielt morsomt at Møller også selv bidro i den kreative prosessen og kom opp med ideen om utleie av elsykler, sier Oftedal i pressemeldingen.

Sommerens soltrær og solkuber er et pilotprosjekt som i neste omgang skal utvikles til flere solcelleprodukter for lading av elbil.

Billeverandøren Møller, som i dette tilfellet har gått fra fire til to hjul, har som mål ikke å selge noen fossile kjøretøy fra 2025. Urbane, smarte mobilitetsløsninger og bykonsepter er noe av det konsernet ønsker å satse på, heter det i pressemeldingen.

– De beste prosjektene får vi til når vi samarbeider med oppdragsgivere og samarbeidspartnere som har samme mål og verdier som oss, det gir retning i prosjektene. Bærekraftig mobilitet og møteplasser er noe vi søker å oppnå i våre prosjekter, og Møller har samfunnsansvar og miljø høyt på agendaen, sier Oftedal.