69 prosent svakere resultat i andre kvartal for Skanska

Andre kvartal 2020 kom med nedgang i både omsetning og driftsresultat for entreprenørkonsernet Skanska, med en nedgang på hele 69 prosent i driftsresultat sammenlignet med samme kvartal 2019. Et sterkt første kvartal sikret dog en resultatsøkning på 16 prosent for første halvår samlet.

Det kommer frem i Skanskas halvårsrapport for januar til juni 2020.

Last ned rapporten her.

I løpet av halvåret oppnådde det internasjonale entreprenørkonsernet en omsetning på 76,7 milliarder svenske kroner, ned fem prosent fra samme halvår i 2019, da Skanska hadde en omsetning på 80,9 milliarder svenske kroner.

Driftsresultatet har dog økt betraktelig fra samme halvår i 2019, og har gått opp 16 prosent fra 3,2 til 3,7 milliarder svenske kroner i første halvår 2020.

Constructon-segmentet utgjør da 40 prosent, eiendomsutvikling utgjør 47 prosent, og boligutvikling utgjør 13 prosent av resultatet.

Halvåret ser ut til å berges av et sterkt første kvartal i år, ettersom andre kvartal utgjør en betraktelig svekkelse sammenlignet med samme kvartal i 2019. Andre kvartal 2020 har en nedgang på 22 prosent i omsetning, ned til 35,5 milliarder svenske kroner, og resultatet faller med hele 69 prosent, fra 2,7 milliarder svenske kroner til 845 millioner svenske kroner.

Anders Danielsson. Foto: Kristoffer Marchi / Skanska AB

Konsernsjef Anders Danielsson skriver i rapporten at koronapandemien har bidratt til en svekket omsetning innen construction, spesielt i Storbritannia, USA og Sentral-Europa, men takker god gjennomføring og kostnadskontroll for den solide lønnsomheten gjennom halvåret.

‒ Ordreinngangen har også blitt påvirket negativt, i mange tilfeller på grunn av utsatte beslutninger hos bestillerne. Men Sverige og Norge holder takten oppe, og en stor kontrakt i Storbritannia i andre kvartal bidrar positivt, skriver Danielsson i rapporten.

Skanska forventer at pandemien vil legge en demper på de neste tolv månedene. I Norge forventer de et stabilt marked for infrastruktur, men spår nedgang for både bolig- og næringsbygging, eiendomsutvikling og boligbygging.