Politisk rådgiver innenfor kompetanse og rekruttering i BNL, Caroline Khoury Nilsen. Foto: BNL

38 prosent sliter med å få tak i fagarbeidere

38 prosent av bedriftene i byggenæringen sliter med å få tak i fagarbeidere, og 17 prosent sliter med å få tak i lærlinger, ifølge en ny undersøkelse fra BNL.

1. mars går fristen går fristen ut for landets 16-åringer for å velge studieretning.

Byggenæringens Landsforening (BNL) gjennomfører årlig en spørreundersøkelse blant bransjeforeningenes medlemsbedrifter.

– I årets undersøkelse svarer altså nesten fire av ti at de sliter med å få tak i fagarbeidere. Aldri før har det vært så høy byggeaktivitet i Norge, og jeg tror mange ikke er klar over mulighetene de har, uttaler politisk rådgiver innenfor kompetanse og rekruttering i BNL, Caroline Khoury Nilsen, i en pressemelding fra bransjeforeningen.

Ifølge Fafos framskrivninger vil byggenæringen vokse med mellom 2,5 og 4 prosent per år frem til 2020. Gitt en slik utvikling vil det bli behov for omtrent 260.000 mennesker i utførende del av byggenæringen i 2020, skriver BNL.

– Det er anslått et behov på 7-8.000 nye fagarbeidere per år frem til 2030. Vi får inn 5.000, men det er inkludert voksenlærlinger, sier Khoury Nilsen.

– Det er en myte at man utdanner seg til et fag- eller svennebrev og blir det resten av livet. Det finnes mange utviklingsmuligheter. Ungdom må vite at yrkesfag har endret seg de siste 20 årene. Ved å velge bygg og anlegg, kan man etter fagbrevet jobbe videre som utøvende fagarbeider/ håndverker eller videreutdanne seg til blant annet ingeniør, fagskoleingeniør eller starte sin egen bedrift som mester, sier Khoury Nilsen.

Regjeringen skrev i begynnelsen av året at 2018 blir yrkesfagenes år. Khoury Nilsen mener det er på tide.

– Vi håper at flere ungdommer ser at nettopp utfordringer som klimaendringer, urbanisering og digitalisering gir spennende muligheter i vår næring. Grip dem, avslutter hun.