Gamle hager blir som nye

Det legges ned betydelig innsats for å bringe gamle hager og hageanlegg tilbake til fordums prakt. Vi er svært glade for at vi har mennesker og institusjoner som er seg sitt ansvar bevisst. Det er viktig å ta vare på kulturhistorie – og gamle hager er fulle av kultur.

I tidligere tider var det mange rike mennesker rundt om som bygde opp enormt flotte hager. Den gang var de som regel lukket for almuen.

Nå blir mange av disse hagene gjenskapt – og det viktigste – de åpnes for folk flest. Her er det virkelig mye å se på – og her kan man få mye inspirasjon.

Nylig besøkte vi Knudtzonlunden på Frei i Kristiansund som i sin tid ble bygget opp av Nicolai Knudtzon III som var en av Norges rikeste menn. Han drev stort i klippfisk. Nå er hele det gamle anlegget overtatt av den lokale sparebanken – Sparebank 1 Nordvest. Det er brukt mer enn 30 millioner kroner på å tilbakeføre anlegget til gamle høyder.

Nils Fiske har som arkitekt hatt et overordnet ansvar for at dette er blitt så vellykket som det er. Alle som har deltatt i arbeidet skal takkes.