Halvparten vil ha vårdugnad

Annenhver nordmann ønsker å møte våren med en skikkelig opprydning, og kvinner er de mest ryddeivrige.

Fem av seks nordmenn tilbringer påsken i Norge, viser en undersøkelse gjennomført av Perduco for hovedorganisasjonen Virke. Og blant alle dem som ikke reiser til fjells er påsken gjerne selve startskuddet for vår- og sommersesongen. Nå skal det ryddes og sjaues. – Det er kjempepågang for å leie containere på våren, og ved avfallsstasjonene er det til tider kø. I høysesongen for våropprydning blir all transportkapasiteten i bransjen oppbrukt, sier Christian Henrik Andresen i Norsk Gjenvinning.

Ryddepåske

Halvparten av de av oss som tar påskeferie reiser på hyttetur i Norge, mens én av fire har ferie hjemme. Seks av ti har ikke planlagt å ta ut påskeferie i år, ifølge Virke.

Mange av dem kommer antageligvis til å bruke deler av påsken på å rydde, viser en fersk, landsdekkende undersøkelse gjennomført av YouGov for Norsk Gjenvinning. Én av to nordmenn planleg ger en større opprydning i boligen, hagen eller på hytta denne våren. Kun én av tre har ikke tenkt å ta en skikkelig vårsjau. – Det lønner seg ikke å vente til like før hagefesten på 17. mai – da kan det være ventetid på containere, advarer Andresen.

Norsk Gjenvinning regner med at den vårlige ryddingen kommer tidligere i gang i år enn den pleier. – Særlig mange tar i bruk 1. mai, pinsen og helgen før 17. mai til denne typen arbeid. Men på grunn av den tidlige våren kommer sikkert mange til å gyve løs på hagearbeid og vinduspuss allerede nå, sier Andresen.

Norsk Gjenvinning har opptil 75 prosent flere oppdrag i mai enn i andre måneder.

82 000 tonn hageavfall

I 2010 ble det levert inn 82 000 tonn utsortert park- og hageavfall, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Norsk Gjenvinnings undersøkelse viser at 55 prosent av kvinner og 45 prosent av menn har planlagt en storopprydning denne våren.

Norsk Gjenvinning oppfordrer alle til å ta miljøhensyn under vårens ryddesjau. – Det er viktig å kildesortere, og særlig å levere inn farlig avfall på riktig sted. Det må aldri kastes i containeren sammen med vanlig avfall. De fleste kan levere kildesortert avfall gratis i nærheten av der de bor eller gjøre en avtale med containerleverandøren, sier Andresen.