Tok ti dager før nordmenn fikk vite om E.coli-fare

Det tok ti dager fra firmaet Nordic Garden visste at de hadde solgt frøblandinger som kunne inneholde E. coli-smitte til Mattilsynet varslet forbrukerne. Mattilsynet mener varslingssystemet er årsaken.

Nordic Garden fikk allerede 5. juli vite at frøblandingen fra Weibulls kunne inneholde E. coli-smitte, skriver VG Nett. Men først sist fredag gikk Mattilsynet ut med en pressemelding der de varslet at spireblandingen var trukket fra markedet.

Mattilsynet mener Nordic Garden ikke kan lastes for at informasjon til forbrukerne først ble sendt ut etter ti dager. De skylder i stedet på varslingssystemet RASFF, som ikke varslet om de mulig smittede frøene før 13. juli. Poenget med varslingssystemet er at landene skal få beskjed umiddelbart etter at det er oppdaget fare for smitte.

Ifølge VG Nett fikk det svenske selskapet Econova frist av svenske myndigheter til 11. juli med å melde inn hvem de hadde distribuert frøblandingene til. Nordic Garden var orientert allerede 5. juli, men først 12. juli ble smittefaren meldt inn i RASFF-systemet og enda en dag gikk før Mattilsynet ble orientert.

Mattilsynet skal nå undersøke saken nærmere.

Weibulls Spireblanding har vært til salgs hos Felleskjøpet i Stavanger, Hove Plantesalg, Maxbo Stormarked på Hvam, Noko AS og Nes innkjøpslag Ba siden januar 2011. Produktet ble ifølge Nordic Garden fjernet fra butikkene i løpet av få timer, men en sporing viser at 16 poser er solgt.

Mattilsynet har ikke registrert sykdomstilfeller som kan settes i sammenheng med spireblandingen.