Birøkter vant rettsak

En birøkter i 70-årene fra Hidra i Vest-Agder er frikjent i Lister tingrett etter at naboer stevnet ham for retten.

Mannen ble saksøkt av elleve fastboende og hytteeiere på øya. De krevde at han sluttet med bier på naboeiendommen. De hevdet at biene var til stor sjenanse i nabolaget fordi de gjorde fra seg over alt.

Men nå er naboene altså dømt til å betale birøkteren sakskostnader på 160.000 kroner, skriver fvn.no.

Retten kom til at biholdet har en viss ulempe for naboene.

– Ulempene består primært i tilgrising i form av såkalt bieskitt og redsel for stikk. Dette er heller ikke bestridt, men uenigheten går på omfanget, skriver retten.

Retten mener likevel ikke virksomheten kan betegnes som farlig.

Det bemerkes også i dommen at det har vært drevet med bier på eiendommen helt siden 1920-årene, og at dette har vært kjent for både fastboende og hytteeiere. Retten mener derfor at hytteeiere ikke kan klage på ulemper ved å bo tett på en bigård da plagene må ha vært forventet.

Dessuten pekes det på at antallet bikuber ikke har økt, men tvert imot blitt redusert de siste årene.

– Endringene som er skjedd i den tiden bigården på Helle har eksistert, synes primært knyttet til forhold hos saksøkerne selv, som økt bruk av eiendommenes uteareal i sommerhalvåret, skriver retten.

Lister tingrett kom derfor til at biholdet ikke er i strid med granneloven, og at saksøkte derfor må frifinnes. Retten finnes heller ingen grunn til å pålegge birøkteren å redusere omfanget av virksomheten sin. (©NTB)