Ny bakteriesykdom i julestjerne

En ny bakteriesykdom som fører til ødeleggende bladflekker/ bladfall på julestjerne er for første gang blitt påvist i Norge. Sykdommen er meget smittsom og vanskelig å bekjempe. Forbrukerne vil neppe merke det på innkjøpte planter, men for næringa er det viktig å utrydde sykdommen, skriver bioforsk.no på sine nettsider.

 

Det var i prøver av julestjerne fra et større gartneri i Norge at Bioforsk Plantehelse nylig påviste smitte av bakterien Xanthomonas axonopodis pv. poinsettiicola. Sykdommen viser seg som brunlige, kantete flekker på oversiden av bladene. 

- Dette er en helt ny sykdom i Europa, og det foreligger ingen effektive kjemiske bekjempelsesmidler, sier seniorforsker Arild Sletten ved Bioforsk Plantehelse. Smittede planter er nå spredt til mange gartnerier, og Mattilsynet oppfordrer alle ferdigvareprodusenter om å destruere planter med synlig smitte. Siden julestjerne er en sesongplante vil ikke den vanlige forbruker merke noe annet enn noen bladflekker eller at enkelte blad kan falle av. 

Når det gjelder andre stueplanter så kan bakterien være årsak til bladflekker også på to andre medlemmer av familien Euphorbiaceae, nemlig kristi tornekrone (Euphorbium millii) og kroton (Codiaeum variegatum)

 Mattilsynet med tiltak

I samarbeid med bransjen og rådgivningstjenesten har Mattilsynet iverksatt tiltak for å bekjempe denne smittsomme bakteriesjukdommen. Fordi julestjerner kun dyrkes i en begrenset tid av året og fordi det er mulig å sanere smitte mellom kulturene, vil Mattilsynets tiltak kun ta sikte på å hindre videre smittespredning med formeringsmateriale av julestjerne.

 - Dette innebærer at virksomheter som får påvist smitte kan bli gitt forbud mot omsetning av stiklinger, småplanter eller halvfabrikata til videre ervervsmessig dyrking. I tillegg kan det også bli gitt pålegg om destruksjon av morplantemateriale samt gjennomføring av hygienetiltak for å utrydde smitten. 

Det skriver Mattilsynet på sine hjemmesider. Plantematerialet har sin opprinnelse i stiklinger som ble importert fra Kenya og/eller Uganda av G3 Ungplanter tidligere i år. Opplysninger fra importør viser at potensielt smittet plantemateriale er solgt videre til en rekke julestjerneprodusenter over hele Norge.

Les mer her:

http://www.bioforsk.no/ikbViewer/page/forside/nyhet?p_document_id=73921