Natursteinmur

Me har bygt natursteinmur(23 meter) Det er laga 3 bed i muren, kvar på 1,5 meter. Har du/de forslag til planter/blomster som me kan bruka i desse beda?

Bedda er ca. 35 cm breie og omlag like djupe. Kan t.d. vintergrøne planter og blomster/stauder brukast i samme beddet?

Einar Haukås

Hei Einar

Nå skriver du ikke noe om hvilke klimatiske forhold (herdighet/lysforhold

etc.) du bor i, eller hvilken stil det er på huset/naboeområdet, så derfor gir jeg deg noen innspill på generell basis, så må du selv sjekke om du bor i et området hvor slike planter kan overleve/fremstå som harmonisk beplantning. :)

Uansett hvilke forhold du har, bør du sørge for at plantegropen har drenering. Hvis ikke dette er i orden, vil røttene stå for fuktig og råtne.

35 cm jorddybde er nok i minste laget for de fleste vintergrønne planter, men du kan jo forsøke noen lave/krypende sorter som f.eks. Krypbarlind (Taxus baccata "Repandens") som trives i halvskygge. For gode solforhold kan du prøve Kuletuja (Thuja occidentalis "Tiny Tim") eller HimalayaEiner (Juniperus squamata "Blue Carpet") ... men som sagt, du ligger på grensen rent dybdemessig.

Du kan saktens kombinere vintergrønt med stauder, og en flott kombinasjon er f.eks. Alunrot (Heuchera "Palace Purple"), som trives i sol/halvskygge og har vinrøde blad alternativt noe med fargerike blomster, f.eks. lave Hageputer (Aubretia) som liker sol og vil vokse utover og nedover muren og blomstrer tidlig sommer. Et annet alternativ er Spir (Astilber) som blomstrer sensommer, liker halvskygge og vokser opprett.

Husk å være nøye med å gjødsle, siden røttene ikke blir tilført det fra andre steder.

Lykke til!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss