Lavendel og oliventrær

Hei hei,

Jeg er veldig opptatt av lavendel og oliventrær og har hatt dette i hagen i mange år nå. Siden jeg er utrolig inspirert av provence og Frankrike gir dette meg en hærlig fornemmelse av å ta inn luktene fra disse plantene og drømme litt. Håper du kan hjelpe meg med disse spørsmålene.

Lavendelen (lavandula augustefola) overvintrer kun i jorda har jeg erfart, ikke i potter. Hvordan skal man klippe, vedlikholde disse plantene i bedene?

Noen av plantene ser nå mer friske ut enn andre som ser ut som de er døde, men har alikvel noe nytt som spirer på de "visne" greinene.

Oliventrærne har jeg i store potter og de har overvintret i garasjen med vinduer og vanning 1 gang /uke. Nå har vi tatt dem ut men de ser ikke bra ut.

I år er bladene krøllet seg og det ser ut til de er dehydrert. Er de døde nå? Ser lite tegn til ny spiring. Hvordan klipper man oliventrær? Takk for all info som mulig vedr disse 2 plantene.

Hilsen Heidi Provence

Hei Heidi

Lavendel trives best i kalkholdig og godt drenert jord. Aller helst i full sol. Dekk plantene til med granbar om høsten og klipp ned det som har visnet/frosset om vinteren. Det er ofte liv selv om det ser stusselig ut.

La alle sammen derfor få en sjanse før du kasserer de!

Om våren kan du helle på litt sand rundt plantene som etterhvert vil jobbe seg ned i jorden og gi gode forhold for plantene dine. Lavendel er ikke spesielt næringskrevende.

Når det gjelder Oliventreet ditt, tror jeg ikke at det er dehydrert hvis du har gitt det vann her uke, men heller at det har fått for lite lys og kanskje for mye vann! Jeg vil anbefale deg og klippe det i den formen du ønsker, det tåler mye, og selv om det nå ser tuslete ut, skal du se at det kommer seg igjen etter en stureperiode hvis det kan få stå kjølig og veldig lyst! Du kan godt plassere det ut straks du er sikker på at nattefrosten er slutt for våren.

Vinteroppbevaring bør være som følger:

Lysest mulig, kaldest mulig (lav nattetemperatur) og tørrest mulig (maks en desiliter pr. uke).

Lykke til med Provence-stemningen, jeg er også helt betatt av Provence, så jeg forstår godt valget ditt! :)

Med vennlig hilsen fra Marit Næss