Gjødsle plen

Hei.

Jeg har plen med mye mose å planlegger å legge ny jord på toppen av plenen å så på nytt. Tenker ikke å gravse opp jorden ettersom mosen spres med sporer og de spres lett hvis jeg gravser opp mosen. Bør jeg gjødsle "mosen"/plenen godt før jeg legger på ny jord.? Hva bør gjøres etterpå?

Hei

Hvis du allerede har mose bør du i første omgang tenke over årsaken til at mosen er tilstede og evt. sørge for at disse forholdene korrigeres, slik at den forhåpentligvis ikke kommer igjen. Du kan evt. spraye med "Plenrens" innen du fyller på den nye jorden. Dette vil ta knekken på mosen og inneholder samtidig næring for gress.

Så til ny gressplen. Du bør ha på ny jord i ca. 15-20 cm dybde Det er viktig at du har næringsrik jord de øverste 10 cm (bland gjerne inn kompostert kugjødsel). Jeg anbefaler ikke kalking.

Huske å planere (valse) godt, slik at du unngår groper og større ujevnheter, som kan skape oppsamlingssteder for vann og dermed lage gode forhold for mose ol. Tenk evt. drenering.

Velg den frøtypene som er riktig for din hage og husk å vanne godt. Området skal holdes jevnt fuktig inntil plenen har kommet godt igang. Dette tilsier at den beste tiden for såing av plen er om vår/forsommer eller sensommer/høst. Gressfrø spirer ikke under ca. 10 grader.

Håper dette ga deg den infoen du var ute etter.

Lykke til.

Med vennlig hilsen fra Marit Næss